Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zapečené brambory s kadeřávkem a masem | recept

Zapečené brambory s kadeřávkem a masem | recept. Zapečené brambory s mletým masem a zeleninou jsou vděčným a rychlým jídlem. Podle sezónní dostupnosti obměňujeme druhy zeleniny a máme za použití jiného koření pokaždé jinak chutnající pokrm. Recept se zapečeným kadeřávkem je jednou z mnoha možností. Bát se ho nemusí ani odpůrci kapusty, kadeřávek nemá její typickou chuť. Někomu spíše připomíná špenát, jinému se zdá, že má oříškovou chuť. Vyzkoušejte sami a uvidíte.

Co je potřeba

- listy kadeřávku
- 500 g mletého masa
- 1 menší cibule
- sůl
- pepř
- 2 vejce
- olej nebo sádlo
- 1 kg vařených brambor
- 100 g tvrdého sýra
- 200 ml smetany 12%

1
Kapusta kadeřavá (kadeřávek, jarmuz) netvoří hlávku. Na vysokém košťálu má řapíkaté listy, které se mohou sklízet postupně. Kadeřávek vydrží na záhonech až do jara. Pěstuje se v zelené i červené odrůdě. Obsahuje vitamin A, B, C a velké množství draslíku, vápníku a železa.
2
Listy kadeřávku vhodíme do vroucí osolené vody a předvaříme 4 minuty. Nádobu necháme odkrytou, bez pokličky, aby s párou vyprchaly čpavé látky, kterých má kapusta značné množství. Předvařenou kapustu ochladíme a oddělíme řapíky (jsou příliš tuhé). Listy nakrájíme na proužky.
3
Menší, jemně pokrájenou cibuli, nakrájenou na kostičky necháme na tuku lehce zrůžovět. K cibulce přidáme mleté maso, okořeníme pepřem, osolíme a opečeme ho. Když je maso stejnoměrně hnědé, odstavíme ho a necháme trochu vychladnout. Do vychladlého masa vmícháme 2 celá vejce. Maso musí mít takovou teplotu, aby se vejce nesrazila, ale zůstala syrová.
4
Na dno tukem vymazané zapékací misky položíme vrstvu na plátky nakrájených brambor. Brambory osolíme. Bramborovou vrstvu potřeme částí opečené masové hmoty a na ni navrstvíme předvařený a nakrájený kadeřávek. .
5
Kadeřávek posypeme strouhaným sýrem. Pokud si chcete ulehčit práci, místo strouhaného sýra můžete použít tence krájené sýrové plátky. Výsledek bude stejný. Vrstvy opakujeme do spotřebování všech surovin. Poslední vrstvu musí tvořit brambory.
6
V dalším kroku vše zalijeme 12% smetanou a pečeme odkryté v troubě při teplotě 210 °C do zezlátnutí brambor. Teplotu můžeme přidat, každá trouba jinak peče. . .
7
Zapečené brambory s kadeřávkem a masem se podávají samotné, jen se zeleninovým salátem nebo kompotem. Aby se nakrájené porce nerozpadaly, nechte je trochu před krájením vychladnout a nabírejte je pomocí obracečky.
8
9
10
11

Jídlo můžete připravit i ze syrových brambor, doba přípravy se tím prodlouží.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články