Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct mleté maso s pekingským zelím

Jak zapéct mleté maso s pekingským zelím | jednoduchý recept z mlétého masa. Dnes opět nabízíme recept z kategorie jídel z jednoho hrnce. Přiznám se, že takovéto pokrmy vařím nejraději, protože nemusím trávit dlouhou dobu v kuchyni. Většinou se na nich také nedá nic zkazit, i když recept beru jako orientační, občas uberu brambory, někdy přidám maso a výsledek je vždy „jedlý“. Je tu podzim, konečně se na pultech objevilo čínské zelí, je škoda toho nevyužít a tak jsem vyzkoušela něco nového. Zkusíte to uvařit také?

Co je potřeba

  • 500 g mletého masa
  • 800 g vařených brambor
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 vejce
  • lžička drceného kmínu
  • 1 cibule
  • lžička mletého pepře
  • 200 g Nivy (tvrdý sýr)
  • 3 lžíce strouhanky
  • sádlo na vymazání pekáče
  • 500 g pekingského zelí
  • sůl
  • lžíce sádla
1

Začněte přípravou čínského zelí. Odstraňte svrchní listy a zbytek nakrájejte na proužky. Dejte vařit osolenou vodu a jakmile začne vřít, vhoďte do ní pokrájené zelí a nechte 5 minut povařit. Pak sceďte a prozatím odložte.

2

Na části tuku opražte mleté maso. Míchejte, aby maso nezůstalo v hrudkách, rozdrobte ho na kousky. Maso osolte, okořeňte mletým pepřem a přidejte drobně krájenou cibuli. Vyšlehejte zakysanou smetanu s celým vejcem a spolu s předvařeným zelím promíchejte s masem. Směs odstavte.

3

Předem uvařené brambory rozdělte na slabší plátky. Zapékací misku nebo pekáč vytřete tukem a vyskládejte do ní polovinu množství brambor. Na brambory rozprostřete směs masa a zeleniny a přikryjte druhou polovinou bramborových plátků. 

4

Nakonec vše posypte rozdrobenou Nivou promíchanou se strouhankou. Po zapečení se nahoře utvoří chutná „kůrka“. Niva dodá jídlu výraznou chuť. Pokud vám Niva v jídle vadí, nahraďte ji jiným tvrdým sýrem vhodným k zapékání. Počítejte však s tím, že budete muset přidat více výrazného koření. Nákyp zapékejte ve vyhřáté troubě dozlatova.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.