Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si vyrobit gel na praní

Jak si vyrobit gel na praní

Domácí prací gel jistě potěší každého, kdo chce ušetřit nejen peníze, ale i životní prostředí. Tento ekologicky šetrný prací prostředek z mýdla a prací sody ocení určitě i maminky, které používají látkové pleny. Mýdlový sliz nedráždí pokožku a je tak vhodný nejen pro naše nejmenší, ale i pro všechny alergiky a ekzematiky. Lze v něm prát jak prádlo bílé, tak i barevné a hodí se především pro přírodní materiály. Prací dávka vyjde přibližně na 2 Kč a jeho výroba zabere jen pár minut.

Co je potřeba

Na 10 l gelu budeme potřebovat:

  • kostku mýdla na praní (cca 200 g) – například s jelenem, Lanza, marseillské (poznámka: olivové mýdlo není vhodné)
  • 100–150 g práškové prací sody (uhličitan sodný) nebo 150–250 g krystalické prací sody (jedlá soda fungovat nebude!) – Čím tvrdší voda, tím více sody
  • nádobu na gel o objemu 10 litrů (kbelík s víkem nebo starší nádoby od aviváže)
1

Postup:

Mýdlo nastrouháme na struhadle najemno a rozpustíme v 1 l horké vody. Jde-li to těžce, můžeme si pomoci ručním či tyčovým mixérem. Když je mýdlo rozpuštěné, postupně doléváme horkou nebo vroucí vodou a stále mícháme. Nakonec během míchání přidáme sodu. Hmotu je nutné nechat vychladnout a odležet přibližně 24 hodin, dokud se nevytvoří gelovitá/pudinkovitá konzistence. Po vychladnutí můžeme vmíchat asi 15 kapek oblíbeného esenciálního oleje (levandule, tea tree, pomeranč). Gel dávkujeme přímo do bubnu pračky, 250–500 ml podle míry zašpinění prádla.

2

Tip:

K bílému prádlu můžeme přidat asi polévkovou lžíci perkarbonátu sodného neboli soli na skvrny s tím, že pereme-li na méně než 60 stupňů je nutné přidat ještě tzv. TAED – aktivátor perkarbonátu sodného. Obojí je k dostání v e-shopech.

Upozornění:

Gel je potřeba opravdu dávat přímo do bubnu, jinak hrozí zanesení pračky mýdlovými usazeninami. Pokud se i tak stane, doporučuje se občas naprázdno spustit program na 90 stupňů. Gel není vhodný na syntetiku a funkční prádlo. Tento typ pracího prostředku nemusí vyhovovat každému, záleží na individuálních preferencích.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vyrobit věnec na hrob
Jak vyrobit věnec na hrob
Památka zesnulých, lidově dušičky, připadá na den 2. listopadu. První dušičky se slavily ve Francii v klášteře Benediktů v Cluny roku 998. Odtud se sv…
Jak vybrat ideální vypínač
Jak vybrat ideální vypínač
Vypínač je důležitou součást domu. Nejen, že vypíná a zapíná světla, ale tvoří i zajímavý designový prvek. Jistě nám dáte za pravdu, že ošklivým plast…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.