Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct zdravější dort z kokosové mouky | recept na bezlepkový dort

Jak upéct zdravější dort z kokosové mouky | recept na bezlepkový dort. Pokud si chcete dopřát moučník, který je vhodný i pro slavnostní příležitosti a zároveň je zdravý a přirozeně bezlepkový, určitě neváhejte vyzkoušet recept na dort z kokosové mouky. Korpus je krásně vláčný s nádechem kokosové chuti, která se skvěle snoubí s krémem z kokosového mléka.

 

Co je potřeba

Co je potřeba na korpus:

  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku kokosové mouky
  • 1/2 hrnku rozehřátého kokosového oleje
  • 1/4 hrnku bílého jogurtu
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Na krém budeme potřebovat:

  • 1 měkký tvaroh (nejlépe v kostce)
  • 1/2 plechovky plnotučného kokosového mléka
  • 6 lžic moučkového třtinového cukru
  • 2–3 lžíce malinového džemu (není nutný)
  • strouhaný kokos a čokoládu na ozdobu
1

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh.

Žloutky pak vyšleháme s třtinovým cukrem do pěny, posléze přilijeme rozehřátý kokosový olej a bílý jogurt.

2

Vše důkladně promícháme a poté do směsi přisypeme kokosovou mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetku soli. Nakonec do těsta opatrně vmícháme sníh z bílků.

3

Těsto rovnoměrně rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané (případně pečicím papírem vyložené) dortové formy a korpus pečeme zhruba 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Okraje korpusu by měly zezlátnout.

Po upečení necháme korpus vychladnout.

4

Mezitím připravíme následujícím způsobem kokosový krém: Kokosové mléko, které jsme předem nechali ztuhnout v lednici (nejlépe 24 hodin) vyšleháme s měkkým tvarohem a moučkovým cukrem.

Část krému lze obarvit a ochutit malinovým džemem.

5

Vychladlý korpus potřeme připraveným kokosovým krémem a dort posléze můžeme ozdobit obarveným krémem pomocí cukrářského sáčku, posypat strouhaným kokosem a čokoládou, případně dozdobit ovocem nebo lístky čerstvé máty.

Dort necháme ztuhnout v lednici, poté jej můžeme rozkrájet a podávat.

Vejce a bílý jogurt je třeba vyndat včas z lednice, aby při šlehání těsta nezpůsobily opětovné ztuhnutí kokosového oleje.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.