Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct slaný pórkový koláč | recept

Jak upéct slaný pórkový koláč | recept

Pórkový koláč | recept. Slané koláče z listového těsta patří k tzv. rychlovkám. Listové těsto koupíme buď hotové nebo ho máme v zásobě v mrazničce. Listové těsto se dá zdobit pokaždé jinak a tyto slané koláče jsou chutné teplé i studené. Inspirací byl francouzský quiche, který ale není z listového těsta, nýbrž z křehkého. Ale stejně jako francouzský příbuzný je náš pórkový koláč výborné chuti. Pórkový koláč se hodí jako lehký oběd, svačina nebo pohoštění.

Co je potřeba

- 1 balíček listového těsta - 500 g pórku - 1 kelímek husté zakysané smetany - 2 polévkové lžíce hladké mouky - 1 celé vejce - anglickou slaninu podle chuti - olej - sůl - pepř mletý - tvrdý sýr na strouhání

1

Očištěný, na půlcentimetrová kolečka nakrájený pórek osmažíme na oleji. Po vhození na pánev jej lehce osolíme, po zavadnutí odstavíme a necháme vychladnout.

2

Do misky vlijeme zakysanou smetanu a rozšleháme ji s celým vajíčkem a dvěma polévkovými lžícemi hladké mouky. Je-li hmota příliš hustá, rozředíme ji přidáním mléka nebo sladké smetany. Směs by měla mít hustotu řídkého pudinku.

3

Koláčovou formu nebo plech s vyšším okrajem vypláchneme vodou. Listové těsto obsahuje hodně tuku, proto se forma na pečení nemusí vymazávat tukem ani vysypávat moukou. Těsto rozválíme a povytáhneme ho i do krajů formy, aby náplň nevytekla pod těsto.

4

Vychladlý pór smícháme se smetanovo-vaječnou směsí a přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Osolíme, opepříme, promícháme a rozetřeme na připravené těsto ve formě. Povrch posypeme strouhaným tvrdým sýrem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C až 220 °C. Podáváme teplý i studený, jak kdo má rád.

Varování

Při pečení listového těsta se nesmí otevírat trouba, aby těsto správně lístkovalo.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.