Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na jemný piškotový zákusek s makovou a pudinkově jablečnou nádivkou | recept

Jak na jemný piškotový zákusek s makovou a pudinkově jablečnou nádivkou

Oblíbené spojení máku a jablek, tentokrát v podobě vláčných nádivek, se společně s jemným piškotovým korpusem stane i vaším oblíbeným zákuskem. V každém jeho kousku totiž zakusíte kromě jemnosti korpusu z piškotu i sladkost spařeného máku a svěžest svařených jablek v pudinkově vláčné náplni.

Co je potřeba

Množství surovin odpovídá plechu, respektive jemnému piškotovému zákusku velikému 20×30 cm

Na jemný piškotový korpus:

  • 4 vejce
  • 120 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 150 polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 lžíce mléka

Na makovou nádivku:

  • 200 g mletého máku
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 ml mléka

Na pudinkově jablečnou nádivku:

  • 6–7 středních, oloupaných a nahrubo nastrouhaných jablek
  • 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku
  • 500 ml vody
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 skořicový cukr
  • 2 lžíce citronové šťávy
1

Základem každého jemného zákusku je bezpochyby jemný korpus. V tomto případě se jedná o jemný piškotový korpus, na který je nejdříve zapotřebí oddělit vaječné žloutky od bílků a z bílků vyšlehat pevný sníh. Právě ten má významný podíl na jemnosti a nadýchanosti výsledného piškotového korpusu.

K odděleným žloutkům pak přidejte změklé máslo s moučkovým cukrem a elektrickými metlami vyšlehejte do nadýchané máslové pěny.

vyšlehání máslového základu pro jemný piškotový korpus
2

Do nadýchaného, máslově jemného základu vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a společně s mlékem důkladně vymíchejte v hladké jemné těsto.

doplnění máslového základu o mouku a mléko
3

Na závěr jemnému těstu dodejte nadýchanost dotuha ušlehanými bílky a v rovnoměrné vrstvě jej rozprostřete na plech s vyššími okraji, který jste předem vyložili pečicím papírem.

Takto pečte v předem vyhřáté troubě na 170 ˚C (horkovzdušná trouba 150 ˚C) přibližně 25 minut, dokud nebude piškotový korpus hezky zlatavý.

dokončení těsta a jeho upečení do jemného nadýchaného piškotového korpusu
4

V průběhu pečení v kastrůlku spolu s mlékem svařte mák oslazený cukrem, a to do vláčné makové nádivky.

spaření máku, mléka a cukru do makové nádivky
5

Makovou nádivkou pak ihned po upečení jemný piškotový korpus potřete, přičemž pracujte opatrně a s lehkostí, jelikož čerstvě upečený a ještě horký piškotový korpus je opravdu jemný a nadýchaný.

nanesení makové nádivky na upečený piškotový korpus
6

Nyní v hrnci 5–7 minut na středním ohni povařte nahrubo nastrouhaná jablka s 300 ml vody, cukrem, skořicovým cukrem a citronovou šťávou.

ochucení a podušení jablek
7

Zatímco se jablka dusí, v menší misce metličkou prošlehejte pudinkové prášky se zbylými 200 ml vody.

rozmíchání pudinkové směsi
8

Pudinkovou směs bez hrudek následně vmíchejte do podušených jablek a další 2–3 minuty povařte.

dokončení pudinkově jablečné nádivky přidáním rozmíchané pudinkové směsi
9

Horkou pudinkově jablečnou nádivku navrstvěte na makovou nádivku a povrch uhlaďte.

Tím je jemný piškotový zákusek s makovou a pudinkově jablečnou nádivkou hotový. Před krájením jej ovšem nechejte zcela zchladnout a následně i vychladit. V lednici se krásně proleží, a ještě patřičně zvláční.

nanesení pudinkově jablečné nádivky na spodní makovou nádivku

Tipy

  • Máte-li rádi, neváhejte a do podušených jablek společně pudinkovou směsí vsypejte i hrst rozinek. Pudinkově jablečnou nádivku přidané rozinky významně oživí, protnou sladkou chutí a překvapivě sladí i se spodní makovou nádivkou.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.