Přejít k hlavnímu obsahu

Jak používat zeleninu pak choi

Jak používat zeleninu pak choi | rady a tipy. Pak choi neboli čínské zelí je brukvovitá zelenina stejně jako naše klasické zelí. Jeho využití se u nás omezilo pouze na přípravu zeleninových salátů, existuje však více způsobů, jak pak choi v kuchyni používat. V dnešní době je již pak choi k sehnání i v běžných supermarketech. Pokud se chcete o využití této zeleniny dozvědět více, přečtěte si náš článek.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Pak choi je rostlina příbuzná mangoldu, která pochází z Číny a dá se pěstovat celoročně. Využívá se zejména v asijské kuchyni. Mimo skvělé chuti a křupavosti dodá pokrmům také mnoho cenných látek, např. vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, betakaroten, antioxidanty, z minerálů pak vápník, draslík, železo a hořčík. Pak choi má protisklerotické a protinádorové účinky, čistí organismus a pomáhá trávení. Tato zelenina navíc obsahuje jen velmi málo kalorií a napomáhá hubnutí. Používá se v nejrůznějších kuchyňských úpravách.

2

Využití ve studené kuchyni

Nejlepší je konzumovat pak choi v syrovém stavu, zachová si tak nejvíce cenných látek. Syrové listy můžete přidat do již zmíněných zeleninových salátů nebo do smoothies. Pak choi se dá kombinovat třeba s melounem, avokádem a citronovou nebo octovou zálivkou.

Výživovou hodnotu čínského zelí je možné podpořit mléčným kvašením.

3

Využití v teplé kuchyni

Při tepelném zpracování mají listy tendenci rychle vadnout. Před použitím je proto na několik minut vložíme do misky s vroucí vodou a následně je na minutu ponoříme do ledové vody a osušíme.

Pak choi poté můžeme dále využít při zapékání, grilování, dušení, smažení, ale i při přípravě polévek. Velmi vhodná je kombinace česneku a zázvoru.

4

V asijské kuchyni existuje nepřeberné množství receptů s použitím čínského zelí. Mezi nejpopulárnější úpravy patří nudle s masem, pak choi a další zeleninou připravované ve woku.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit dýňové chilli | recept
Dýňové chilli | recept. Dýňové chilli je na naše poměry neobvyklé jídlo. Skládá se pouze ze zeleniny a je tudíž vhodné i pro vegetariány. Doporučuji h…
Jak připravit lehčí zelňačku | recept
Lehčí zelňačka | recept. Horká zelňačka bezesporu patří mezi nejlepší způsoby, jak se zahřát. Pokud zrovna hubnete, můžete vyzkoušet dietnější verzi z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.