Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zeleninové kari s bulgurem | recept

Kari je velice populární indický pokrm, který lze připravit na mnoho způsobů, avšak s jedním jmenovatelem – s kari kořením. Hlavní složkou této kořenící směsi je kurkuma – intenzivní žlutý prášek z oddenku kurkumovníku dlouhého, tzv. indického šafránu, který má protizánětlivé účinky, je silným antioxidantem a používá se dokonce v boji s rakovinou. Kořenová zelenina a červená čočka dodávají tomuto jídlu vlákninu, vitamíny a potřebné bílkoviny. Jako přílohu použijeme bulgur, což je předvařená celozrnná přenice, která je lehce stravitelná a má příznivé nutriční složení. Zeleninové kari s bulgurem je ideální vydatné jídlo do zimního období a navíc si skvěle pochutnáte.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:
- 2 střední mrkve
- 1/2 celeru
- 2 větší brambory
- 1 střední cibule
- 1 petržel (nemusí být)
- 1 červená řepa (nemusí být)
- půl šálku červené čočky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- čajová lžička kari koření nebo kurkumy
- 1/2 lžičky římského či klasického kmínu
- 1/2 lžičky hořčičného semínka
- snítka rozmarýny (nemusí být)
- čerstvě mletý pepř
- kostka zeleninového bujónu
- mořská sůl dle potřeby
- čerstvé bylinky na posypání (petržel, pažitka, koriandr)
- 1 šálek pšeničného bulguru

1

Cibuli nakrájíme na proužky, zeleninu na menší kostičky, brambory na trochu větší. Pokud použijete červenou řepu, je lepší ji uvařit zvlášť a vmíchat až na talíři, aby nezabarvila celý pokrm. Červenou čočku jen propláchneme, není třeba ji namáčet. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme zeleninu a chvilku restujeme.

2

Poté přidáme červenou čočku, zamícháme a přidáme sůl, bujón a koření. Podlijeme vodou tak, aby zelenina byla napolo ponořená ve vodě a dusíme do měkka přibližně 20 minut. Bulgur vložíme do hrnce, zalejeme třemi šálky vody a osolíme, bude hotový za 12–15 minut. Na talíři ozdobíme čerstvými bylinkami a mletým pepřem. Tipy: jako přílohu lze použít bílá či celozrnná rýže či opečený chléb. Dobrou chuť!

Autor: chiquita
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct bábovku z dýně | recept
Bábovka z dýně | recept. Hokkaido dýně propůjčí pečeným moučníkům svoji krásnou žlutou barvu, což je výhodou zejména v zimním období, kdy vejce nemají…
Jak udělat placky z dýně | recept
Placky z dýně | recept. Využijte nabídky podzimních trhů a zkuste si doma uvařit nějaký pokrm z dýně. Dýně obsahují vitamin C a některé vitaminy skupi…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.