Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit bezlepkovou pizzu | recept

Bezlepková pizza | recept. Pokud držíte bezlepkovou dietu, jistě víte, že je jen velmi málo pizzerií, které nabízejí bezlepkovou variantu pizzy. Polotovary ve formě hotového korpusu nebo mražené pizzy zase nejsou příliš chutné. Jestliže toužíte po skvělém tenkém těstě, které není tvrdé a rozplývá se na jazyku, poradíme Vám, jak na to. Následující řádky Vám nabídnou recept na výbornou bezlepkovou pizzu. Najdete zde také recept na rajčatovou omáčku, protože si určitě nechcete zkazit chuť pizzy přidáním kečupu.

Co je potřeba

Na těsto na 3 kulaté pizzy si připravte:

  • 340 g bezlepkové mouky (použijeme 240 g rýžové mouky a 100 g kukuřičné, případně pohankové)
  • 1 sušené droždí
  • 180 ml vlažné vody
  • 2 vejce
  • 1 lžičku třtinového cukru
  • 1 lžičku soli

Na rajčatovou omáčku potřebujeme:

  • 1 konzervu loupaných rajčat (případně 4 čerstvá rajčata)
  • 3 stroužky česneku
  • čerstvé či sušené bylinky
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • sůl, pepř

Na obložení pizzy je potřeba (dle chuti):

  • šunka
  • salám
  • strouhaný nebo na plátky nakrájený sýr (např. mozzarella)
  • žampiony
  • olivy
  • cibule
  • čerstvá bazalka
  • sušené bylinky
1

Pro přípravu těsta budeme potřebovat rýžovou mouku (nejlepší je lepkavá rýžová mouka, která tvoří skvělý základ bezlepkového těsta, seženete ji v různých e-shopech s asijskými potravinami). Rýžovou mouku můžete doplnit třeba moukou kukuřičnou nebo pohankovou, které dodají těsto další hodnotné látky.

2

A jaký je postup?

Droždí nasypeme do hrnečku, přidáme lžičku cukru a vlažnou vodu. Hrneček přikryjeme utěrkou a kvásek necháme vykynout 15 minut na teplém místě.

3

Kvásek poté smícháme s moukou, vejci a solí. Vypracujeme vláčné hladké a ne příliš lepivé těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

4

Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku tak, že konzervu loupaných rajčat ohřejeme, přidáme 3 lisované stroužky česneku a omáčku dochutíme solí, třtinovým cukrem, pepřem a čerstvými či sušenými bylinkami dle chuti. Pokud chceme omáčku dělat z čerstvých rajčat, nakrájíme je na malé kousky, na olivovém oleji osmažíme cibuli a přidáme rajčata, která podusíme doměkka a dochutíme.

5

Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly a z každého dílu vypracujeme rukama nebo vyválíme válečkem korpus na pizzu. Nejlepší je těsto válet rovnou na plechu, na který jsme si rozprostřeli pečicí papír. Pokud chceme mít pizzu krásně kulatou, stačí když vyválené těsto vykrojíme podle talíře.

6

Na pizzový korpus rozetřeme připravenou rajčatovou omáčku, navrstvíme na ni šunku, žampiony, kousky cibule, olivy a další libovolné ingredience a vše zasypeme strouhaným sýrem. Pizzu můžeme posypat oblíbenými sušenými bylinkami, vhodné jsou např. oregano či bazalka.

7

Pizzu dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme zhruba 15-20 minut dozlatova. Poté ji můžeme dozdobit ještě čerstvými bylinkami.

Na vegetariánskou pizzu můžete použít třeba špenát, artyčoky, kukuřici, na plátky nakrájený lilek, rukolu, papriku a další druhy zeleniny.

Pozor, aby použitá šunka či salám a další ingredience byly také bez lepku.

Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články