Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit čočku s mangoldem

Jak připravit čočku s mangoldem | recept na vegetariánské jídlo z čočky. Čočka s mangoldem představuje plnohodnotný vegetariánský pokrm, který je velmi chutný a jednoduchý na přípravu, navíc však obsahuje dostatek bílkovin i dalších cenných látek. Jídlo připravíte z jakéhokoliv druhu čočky, nejrychleji hotová bude čočka červená.

Co je potřeba

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velká mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 250 g mangoldu zbaveného řapíků
  • 1 hrnek suché čočky
  • zhruba 1 litr vody nebo zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • čerstvé bylinky
1

Mangold patří mezi výborné zdroje kyseliny listové a dalších vitamínů skupiny B, vitamínu C, železa, draslíku, vápníku, hořčíku a mnoha jiných cenných látek. Nalezneme v něm také rutin, který zlepšuje pružnost a pevnost cév.

2

Cibuli nakrájíme najemno a česnek na plátky. Oloupanou mrkev a omytý řapíkatý celer pokrájíme na malé kousky.

3

V hluboké pánvi či hrnci rozpálíme olivový olej a posléze na něm doměkka osmažíme cibuli. Následně přidáme i česnek, mrkev a řapíkatý celer. Vše několik minut restujeme.

4

Poté přisypeme čočku, vše zalijeme vodou či zeleninovým vývarem a ochutíme solí a pepřem. Do pánve či hrnce vložíme snítku čerstvých bylinek a směs dusíme na mírném ohni asi 30–40 minut (v případě červené čočky stačí asi 15 minut) do změknutí čočky.

5

Nakonec do směsi vmícháme nahrubo nasekaný mangold a vše ještě několik minut dusíme na mírném ohni.

Čočku s mangoldem podle potřeby dochutíme solí, pepřem a bylinkami. Pokrm podáváme teplý či studený, s čerstvým pečivem. Lze jej posypat také strouhaným sýrem (skvěle se hodí např. feta či balkánský sýr).

Pokrm lze dochutit také chilli papričkou nebo kari kořením. Přidat můžete i trochu citronové šťávy.

Z bylinek je možné použít např. šalvěj, saturejku, petrželku, bazalku či tymián.

Mangold se dá nahradit špenátem, případně doplnit čerstvými či konzervovanými rajčaty.

Pokud chcete zužitkovat i řapíky, nakrájejte je na malé kousky a přidejte je do pokrmu již s mrkví a řapíkatým celerem. Vyžadují delší tepelnou úpravu než listy.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit cizrnové kari | recept
Cizrnové kari | recept. Kari se vaří v mnoha zemích a existuje řada ingrediencí, které se používají pro jeho přípravu. Jistě znáte třeba kari z kuřecí…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.