Co je potřeba

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 3 plátky želatiny (dá se nahradit agarem)
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku
  • květy fialek
1

Violka vonná neboli fialka je nejen krásná květina, jedná se také o velmi zdravou bylinku. Tato rostlina má mnoho léčivých účinků. Bojuje s onemocněními dýchacích cest, s chřipkou a nachlazením. Pomáhá proti migréně nebo bolestem kloubů, fialky mají také močopudné účinky.

Nasbírat si je můžete od března do dubna, někdy se však s kvetoucími fialkami setkáte i v pozdním létě. Nalézt je můžete zejména kolem řek, potoků, plotů a zdí, na loukách i pod stromy.

Květy fialky můžete použít do salátů, na ozdobu jednohubek, na koláče a dorty i nepečené dezerty. Také se nakládají do cukru. Využijte jejich nasládlé vůně a přidejte je do panna cotty.

2

A jaký je postup?

Plátky želatiny několik minut předem namočíme do studené vody.

Květy fialek důkladně omyjeme.

3

Smetanu vlijeme do hrnce, přisypeme třtinový cukr a vnitřek vanilkového lusku. Smetanu přivedeme za občasného míchání k varu, následně přidáme želatinu a vše krátce prohřejeme, dokud se želatina nerozpustí.

4

Směs poté nalijeme do silikonových formiček, případně do mističek, které jsme si předem vymazali trochou rostlinného oleje. Formičky umístíme nejméně na 6 hodin do lednice, nejlépe však přes noc. Ztuhlou panna cottu před podáváním vyklopíme z formičky na talířek a dozdobíme květy fialek.

5

Fialky také můžeme nasypat do skleněné mističky nebo skleničky a poté je zalít svařenou smetanou s želatinou (stejně jako u předchozího kroku). Takto připravená panna cotta se podává v použité mističce či skleničce. Doba tuhnutí je stejná, jako když použijeme formičky.

Tipy

Chuť a vzhled fialkové panna cotty můžete podpořit kanadskými borůvkami nebo třeba ostružinami.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (1 vote)