Co je potřeba

  • 400 g kuřecího masa
  • 1 žloutek
  • 1 cibule
  • 1/2 citronu
  • 60 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 1 bobkový list
  • podle chuti mletý pepř
  • 1 lžíce petrželky
  • 1 špetka tymiánu
  • sůl
1

Kuře omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Na pánvi rozehřejeme polovinu másla a maso na něj vložíme. Rychle opečeme z obou stran, osolíme, opepříme a podlijeme trochou vody. Dusíme doměkka. Zhruba v polovině dušení přidáme šťávu vymačkanou z poloviny citronu.

2

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji studenou vodou, dobře promícháme a vmícháme k dušenému kuřeti. Přidáme koření, pokrájené bylinky a cibuli nasekanou nadrobno. Necháme ještě 6 minut dusit.

3

Na závěr omáčku vypneme. Přidáme zbylé máslo a necháme ho rozpustit. Vlijeme žloutek rozmíchaný ve dvou lžících vody, zamícháme, ale už nevaříme. Vyjmeme bobkový list servírujeme. Jako příloha se skvěle hodí opečené toasty nebo těstoviny.

Tipy

Místo vody můžete maso podlévat bílým vínem a ke konci dušení přidat sterilovaný hrášek nebo žampiony.

Varování

V některých slovnících označuje pojem frikasé narychlo připravené maso v nakyslé omáčce, typické především pro italskou a řeckou kuchyni.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (2 votes)