Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit kuřecí frikasé | recept

Kuřecí Frikasé | recept. Frikasé je vlastně jiný výraz pro zadělávanou slepici nebo kuře. Jde o starý kuchařský postup, který se od svého vzniku výrazně nezměnil. Základní recept lze snadno vylepšit přidáním nejrůznějších surovin.

Co je potřeba

  • 400 g kuřecího masa
  • 1 žloutek
  • 1 cibule
  • 1/2 citronu
  • 60 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 1 bobkový list
  • podle chuti mletý pepř
  • 1 lžíce petrželky
  • 1 špetka tymiánu
  • sůl
1

Kuře omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Na pánvi rozehřejeme polovinu másla a maso na něj vložíme. Rychle opečeme z obou stran, osolíme, opepříme a podlijeme trochou vody. Dusíme doměkka. Zhruba v polovině dušení přidáme šťávu vymačkanou z poloviny citronu.

2

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji studenou vodou, dobře promícháme a vmícháme k dušenému kuřeti. Přidáme koření, pokrájené bylinky a cibuli nasekanou nadrobno. Necháme ještě 6 minut dusit.

3

Na závěr omáčku vypneme. Přidáme zbylé máslo a necháme ho rozpustit. Vlijeme žloutek rozmíchaný ve dvou lžících vody, zamícháme, ale už nevaříme. Vyjmeme bobkový list servírujeme. Jako příloha se skvěle hodí opečené toasty nebo těstoviny.

Místo vody můžete maso podlévat bílým vínem a ke konci dušení přidat sterilovaný hrášek nebo žampiony.

V některých slovnících označuje pojem frikasé narychlo připravené maso v nakyslé omáčce, typické především pro italskou a řeckou kuchyni.

Autor: notburga | Zobrazit autorská práva

Foto: Jana Šrámčíková

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články