Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit kuřecí satay s arašídovou omáčkou | recept

Jak připravit kuřecí satay s arašídovou omáčkou | recept. Tak takové netradiční spojení chutí a vůní Váš gril ještě nezažil. Rozhodně mu to ale dopřejte a sobě také. Tak krémovou, příjemně výraznou, lehce kořeněnou, a přitom stále lahodnou omáčku s arašídovým základem zkombinovaným s kokosovým mlékem si nemůžete nechat ujít. Zvláště když je podávaná v dokonalém souznění s grilovaným kuřecím masem marinovaným ve výrazném zázvoru, česneku a koriandru, což spolu s dalšími sladko-slanými ingrediencemi vytvoří naprostou dokonalost.

Co je potřeba

Na kuřecí satay:

  • 1 kg kuřecích prsou
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 hrsti koriandru
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 3–5 lžic oleje

Na arašídovou omáčku:

  • 200 ml kokosového mléka
  • 160 ml vody
  • 8 plných lžic arašídového másla (lépe jemného „smooth“, bez kousků)
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 8 lžic sójové omáčky
  • 2–4 stroužky česneku
1

Kuřecí maso nakrájejte na kousky o velikosti většího sousta.

2

V míse k němu přidejte nahrubo nasekaný koriandr, jemně nasekaný česnek a zázvor, třtinový cukr, sójovou i rybí omáčku a olej. Jednoduše vše, co je k marinování potřeba.

3

Společně důkladně promíchejte a dejte na pár hodin či přes noc marinovat do lednice. Kuřecímu masu opravdu stačí pár hodin, ale marinováním přes noc rozhodně nic nezkazíte, ba naopak, koření bude mít větší šanci se do masa vstřebat.

4

V mezidobí si připravte arašídovou omáčku. Také velice jednoduše. Do nádoby vhodné k mixování či do mixéru dejte arašídové máslo, třtinový cukr, nasekaný česnek, sójovou a rybí omáčku. Směs rozmixujte.

5

Poté přilijte kokosové mléko s vodou na zředění a opět promixujte. Pokud se vám bude zdát omáčka stále příliš hustá, ještě ji nařeďte vodou či kokosovým mlékem. Výsledná omáčka by měla být polotekuté konzistence, ne zcela řídká.

6

Nyní se vraťte k masu, které po náležitém odležení napichujte na grilovací špejle či jehly.

7

Takto připravené špízy dejte na rozpálený gril a opékejte ze všech stran dozlatova. Kuřecímu masu, zvláště marinovanému, stačí opravdu chvilka. Špízy rovněž můžete připravit i v domácích podmínkách. Tam si pomozte grilovací pánvi a kapkou oleje na její potření. Díky pánvi můžete mít kuřecí satay i v zimě.

8

Po opečení masa máte hotovo. Stačí jen naservírovat, přidat omáčku či omáčkou rovnou satay polít a s gustem si tu netradiční exotiku vychutnat.

Jelikož omáčka do druhého dne pobytem v lednici jemně zhoustne a zatuhne, na čemž zapracuje arašídové máslo a tučné kokosové mléko, je potřeba ji naředit. Dejte tedy omáčku do hrnce a nařeďte smetanou na vaření či mlékem do požadované konzistence. Za stálého míchání pak pár minut prohřejte. Na závěr můžete přidat cosi barevného, ať není omáčka jen béžová, například čerstvou petrželku či koriandr, anebo na kostičky nakrájenou červenou papriku, která omáčku i chuťově vyladí.  Ve druhém hrnci uvařte těstoviny a společně pak s omáčkou promíchejte. Rychlá večeře je rázem na stole.

Zbylou omáčku můžete také použít coby dip k namáčení zeleniny. Stačí ji pouze smíchat s trochou zakysané smetany a zdravé pohoštění je na světě.

 

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.