Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit květák v sýrovém těstíčku | recept

Květák v sýrovém těstíčku | recept. Květák obalovaný v sýrovém těstíčku s vínem se hodí nejen jako hlavní bezmasé jídlo. Doplněný tvarohovým nebo česnekovým dipem ho můžete podávat jako součást pohoštění při různých akcích. Obalovaný květák chutná stejně dobře teplý i studený a je to příjemná změna oproti „klasice“ v trojobalu. Přesvědčte se sami.

Co je potřeba

  • 1 květák
  • 200 g strouhaného sýra
  • 100 g hladké mouky
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 lžíce oleje
  • 6 lžic mléka
  • 125 ml bílého vína
  • 1 žloutek
  • sníh z 1 bílku
  • tuk na smažení
1

Květák rozeberte na růžičky, pečlivě očistěte a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Uvařený květák zchlaďte studenou vodou a nechte vystydnout.

2

Těstíčko na obalení připravíte smícháním strouhaného sýra, mouky, koření, mléka, žloutku, vína a oleje. Na závěr vmíchejte pevně ušlehaný sníh z 1 bílku. Těstíčko musí mít takovou hustotu, aby nestékalo z obalených kousků. Případně ho doupravte tekutinou nebo moukou.

3

V těstíčku obalujeme kousky zeleniny a ihned je vkládáme do horkého tuku. Smažíme ze všech stran dozlatova. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší a salátem ze zeleniny. Květák můžete nahradit brokolicí, chutná stejně dobře. Dobrou chuť!

Tvarohový dip: 100 g tvarohu, 100 g husté kysané smetany, nastrouhaná kyselá okurka, hrst kaparů, hladkolistá petržel, pepř, sůl. Vše dohromady promícháme, popř. ochutíme citronem.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Ředkvičkové placky | recept. Ředkvičky jsou jedním z prvních jarních zeleninových druhů. Objevují se již v průběhu května (skleníkové dříve). Nejlepší…
Zapečený květák s uzeninou | recept. Květák je na trhu po celý rok, ale podzimní květák, vypěstovaný na poli nebo zahrádce, má mnohem lepší chuť. S ry…