Co je potřeba

Co budete potřebovat na 2 porce:

  • 2 čerstvé (případně mražené) pstruhy
  • sůl, pepř, mletý či drcený kmín, čerstvé nebo sušené bylinky 
  • půlku citronu
  • 3 lžíce mandlových plátků
  • malý kousek másla
1

Pstruh obecný je sladkovodní ryba rozšířená nejen u nás, ale i v téměř celé Evropě. Maso ze pstruha obsahuje celou řadu vitamínů (např. vitamíny skupiny B, vitamíny A, C a E), minerálů (draslík, zinek, hořčík, železo, selen, mangan, vápník a mnoho dalších) a jiných cenných látek. Dále v něm naleznete velké množství bílkovin i tuků velmi důležitých pro náš organismus – omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Díky obsahu těchto látek pravidelná konzumace pstruha a dalších druhů ryb snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Rybí maso je navíc snadno stravitelné, proto je vhodné i při redukčních a jiných dietách.

2

A jaký je postup?

Pstruhy opláchneme a osušíme. Poté je osolíme a okořeníme z vnější i vnitřní strany, dovnitř břicha vložíme plátky citronu a čerstvé či sušené bylinky. Do rybích pokrmů se hodí zejména tymián, citronový tymián, rozmarýn, petrželka či bazalka.

3

Pekáč vyložíme pečicím papírem a umístíme na něj pstruhy, poklademe je plátky másla a dáme péct do trouby vyhřáté asi na 200 °C.

4

Po 15 minutách pečení pstruhy zasypeme plátky mandlí a ještě dalších 10 minut dopečeme.

5

Pstruha na mandlích podávejte s vařenými či šťouchanými brambory nebo grilovanou či dušenou zeleninou a čerstvým zeleninovým salátem.

Tipy

Pstruha můžete ochutit také plátky česneku.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (1 vote)