Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit mořskou štiku po námořnicku | recept

Mořská štika po námořnicku | recept. Vzhledem k vysokému obsahu plnohodnotných bílkovin, vitaminu A a B, vitaminu D (v tučnějších rybách) a množství nerostných látek je konzumace ryb zdraví velmi prospěšná. Rybí maso neobsahuje puriny, bez obav ho mohou zařadit do jídelníčku osoby trpící dnou. Mořské ryby na rozdíl od sladkovodních obsahují jód, který je důležitým stopovým prvkem pro správný vývoj organismu. Je tak důležitý, že má dokonce svůj den v kalendáři. 6. březen je mezinárodní den jódu. Níže popsaným způsobem si můžete připravit jakoukoli rybu, mořskou i sladkovodní.

Co je potřeba

  • naporcovaná mořská štika (jiná ryba)
  • 1 celé vejce
  • 4 rovné polévkové lžíce kukuřičného škrobu nebo Hrašky
  • 1 polévková lžíce oleje
  • sůl
  • 1–6 stroužků česneku
  • slunečnicová semínka nebo sezam (nemusí být)
  • tuk na smažení
1

Rybu očistíme a nakrájíme na podkovy nebo filety, podle toho, co máme raději. Rybu koupíme nejlépe čerstvou. Kupujeme-li zmrazenou, vybíráme tu, která byla zmrazená už na moři. Takové ryby obsahují velmi malé procento vody a tak se nestane, že se rybí maso při úpravě „vypaří“.

Doporučuji mořskou štiku, v obchodě prodávanou pod názvem hejk nebo štikozubec, výborně chutná.

2

V misce rozmícháme vejce se škrobem, solí, olejem, semínky a česnekem. Česnek přidáme podle chuti. Mořské ryby, které nejsou cítit rybinou, česnekem kořeníme méně, aby česnek nepřehlušil chuť masa. Kapr snese česneku více. Promíchanou obalovanou směs necháme chvilku odstát, škrob nabobtná a vše zhoustne. Pokud místo škrobu přidáme Hrašku, také necháme odpočinout.

3

Na pánvi rozehřejeme tuk na smažení. Smažit můžete na sádle, přepuštěném másle nebo řepkovém oleji. Každý tuk má své výhody i nevýhody, takže výběr nechám na každém z vás. Rybí porce obalujeme v připraveném těstíčku a smažíme z obou stran dozlatova. Ryba je velmi rychle hotová.

4

Smažené kousky ryb podáváme se zeleninou a chlebem nebo s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct rybu s jogurtem | recept
Jak upéct rybu s jogurtem | recept. Ryby by se měly na našem stole objevovat co nejčastěji, odborníci doporučují zařazovat ryby do jídelníčku alespoň…
Jak ugrilovat šašlik z masa | recept
Jak ugrilovat šašlik z masa | recept. Šašlik je masový špíz oblíbený v zemích bývalého Sovětského svazu. Je to jídlo připravované v mnoha variacích z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.