Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit rýžový nákyp s rebarborou a hruškou | recept

Rýžový nákyp s rebarborou a hruškou | recept. Rýžový nákyp budí emoce, má své zaryté odpůrce a naopak i oddané zastánce. Pokud patříte k druhé skupině, určitě nepohrdnete i následující variací. Místo klasické jablečné náplně nákyp obsahuje rebarboru, jejíž nakyslou svěží chuť skvěle doplní sladká hruška. Celá směs drží díky vaječné směsi složené z vajec, másla, mléka a cukru. Rýžový nákyp se hodí i jako lehký letní oběd, lze ho podávat i studený. Můžete si jej připravit den předem a vzít třeba s sebou do práce nebo i v krabičce na výlet.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 100 g rýže
  • 50 g rebarbory (váženy oloupané stonky)
  • 1 hrušku
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • trochu mléka + trochu na vymazání formy
  • 3 lžičky másla
  • špetku skořice
  • případně lžičku mletých chia semínek
1

V prvním kroku přivedeme v hrnci k varu litr vody. Poté přidáme rýži. Vaříme ji přibližně 15 minut. Jakmile je rýže hotová, scedíme vodu a necháme ji trochu vychladnout.

2

Než se však rýže dovaří, pustíme se do přípravy náplně. Rebarboru oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Uvolněnou šťávu slijeme a použijeme k jinému účelu. Hrušku zbavíme slupky, rozkrojíme ji a vyřízneme jádřinec. Poté ji nastrouháme také nahrubo. Ovoce smícháme a osladíme půlkou vanilkového cukru.

3

Vejce rozklepneme a rozkvedláme s trochou mléka. Máslo rozehřejeme a přilijeme ho k vaječné směsi a nakonec ji osladíme zbylým cukrem, dochutíme skořicí a podle chuti můžeme přisypat i trochu mletých chia semínek. Zapékací nádobu vymažeme trochou másla. Poté do ní vložíme asi dvě třetiny rýže, pokračujeme vrstvou ovoce a nakonec rozetřeme zbylou rýži.

4

Všechno zalijeme připravenou vaječnou směsí a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Rýžový nákyp pečeme asi dvacet minut, než se nákyp zpevní a vaječná směs ztuhne. Nákyp můžeme konzumovat teplý, ale výborný je i studený ke snídani. Pokud by na vás byl pokrm málo sladký, poprašte jej před podáváním moučkovým cukrem. Přeji dobrou chuť.

Aby chia semínka váš organismus dokázal zpracovat a vzít si z nich potřebné látky, je třeba je buď předem namočit a poté rozmixovat, nebo je lze namlít i na sucho. Pouze namočená nabobtnalá semínka lze konzumovat celá, ale je lepší je důkladně rozkousat. 

  • Lidé s nemocnými ledvinami by neměli rebarboru konzumovat.
  • Konzumace rebarbory se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám.
  • Listy rebarbory obsahují jedovaté látky, proto se nesmí konzumovat.
  • Rebarbora musí vždy projít tepelnou úpravou.
Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Rýžový nákyp | recept. Rýžový nákyp je sladké jídlo, které chutná především dětem. Ale i mnoha dospělým přijde občas k chuti, jako lehký ovocný zákuse…
Kubánské congrí | recept. Kubánské congrí jsem poprvé ochutnala v 80. letech a přes počáteční nedůvěru (přece jen vzhledově pokrm příliš nezaujme) mně…