Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit sladké potěšení pro dospělé, aneb luxusní smetanově karamelová omáčka s alkoholem

Karamelová omáčka | recept pro dospělé. Opravdu mimořádná specialita, která svou chutí, vůni i složením zaujme především mlsné dospělé. Je totiž plná kávy, rumu, kakaa a smetany a lze jí ochutit palačinky, pokapat zmrzlinový pohár či ozvláštnit ovocný salát. Ovšem vychlazená přímo z lednice jen tak na lžičce je doslova neodolatelná.

Co je potřeba

Do karamelového základu:

  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 250 g krupicového cukru
  • 70 g másla

Na dochucení:

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce tmavého kakaa
  • 1 lžíce rozpustné kávy
  • 100 ml rumu (dle chuti a konzistence i více)
1

Do kastrůlku vlijte smetanu, přidejte máslo s cukrem a na mírném ohni za občasného promíchání nechejte přibližně 30 minut jemně probublávat.

2

Mezitím v misce rozmíchejte smetanu s kakaem a kávou.

Ochucovací složku můžete provonět špetkou skořice.

3

Po uplynutí 30 minut do smetanově karamelového základu přidejte rozmíchanou ochucovací složku a dalších 30 minut na mírném ohni vařte. Směs občas promíchejte, ovšem přibližně 10 minut před koncem přípravy míchání zintenzivněte, jelikož omáčka začne vláčnět.

4

Do horké omáčky přilijte rum a již jen promíchejte, nevařte.

5

Nyní omáčku buď rovnou podávejte, nebo ji rozlijte do skleniček a po vychladnutí v pokojové teplotě přesuňte do lednice. Pro další použití stačí omáčku lehce ohřát, aby získala tekutější konzistenci, jelikož v lednici mírně zatuhne.

  • Dětská verze: Ve smetaně k dochucení rozmíchejte pouze kakao a spolu se špetkou skořice přidejte do karamelového základu. Omáčku poté nařeďte plnotučným mlékem.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články