Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na kouzelně karamelové kostky s oříšky, semínky a čokoládovou polevou | recept

Jak na kouzelně karamelové kostky s oříšky, semínky a čokoládovou polevou | recept

Nasucho opražená směs ořechů a drobných semínek, která je na plechu promísená se smetanově jemnou karamelovou omáčkou a v závěru doplněná tmavou čokoládovou polevou, je po patřičném zatuhnutí skvostně sladkou a výrazně ořechovou cukrovinkou s typicky táhlou karamelovou konzistencí.

Co je potřeba

  • 100 g nesolených arašídů
  • 80 g nahrubo sekaných ořechů libovolného druhu
  • 50 g lněných semínek
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 30 g dýňových semínek
  • 200 g krupicového cukru
  • 120 g másla
  • 120 ml smetany ke šlehání

+ 200 g čokolády na vaření a 80 ml smetany ke šlehání

1

Na suché pánvi opražte arašídy s nahrubo nasekanými ořechy, přičemž směsí při pražení průběžně prohazujte. Jakmile se ořechy rozvoní, začnou pouštět tuk a na pánvi jakoby zvonit, pánev sejměte z ohně a oříšky nasypejte do formy vyložené pečicím papírem.

arašídy a semínka
2

Stejně jako ořechy opražte i směs semínek, které pak přisypejte do formy, k již opraženým ořechům.

ořechy ve formě
směs ve formě
3

Nyní nechejte na pánvi pomalu a za stálého míchání rozpouštět máslo s cukrem.

pánev s máslem a cukrem
4

Až se máslo s cukrem spojí, respektive máslo se do cukru doslova vsaje a bude lehounce zlátnout, začněte pomalu přilévat smetanu pokojové teploty. Směsí přitom soustavně míchejte do doby, než se vše krásně spojí, cukr zcela rozpustí a vznikne zlatavá táhlejší hmota.

přilévání smetany do směsi
5

Karamelovým rozvarem pak přelijte opražená semínka s ořechy ve formě a vše společně vařečkou promíchejte. Takto nechejte v pokojové teplotě vychladnout, následně přesuňte na 30 minut do lednice vychladit.

karamelový rozvar a oříšky ve formě
6

Mezitím ve vodní lázni pomalu prohřívejte smetanu s čokoládou, a to až do jejího úplného rozpuštění.

příprava polevy
7

Čokoládovou polevu poté v rovnoměrné vrstvě naneste na zatuhlou karamelovo-ořechovou směs, opět nechejte zchladnout a v lednici důkladně vychladit.

Vychlazený plát pomocí přečnívajících okrajů pečícího papíru vyjměte z formy a nakrájejte na kostky o velikosti sousta.

dokončení cukrovinky

Tipy

Karamelovou chuť i vůni umocní třtinový cukr, kterým krupicový cukr buď zcela nahradíte, nebo s ním v patřičném poměru zkombinujete.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct velikonoční cukroví | recept
Jak upéct velikonoční cukroví | recept
Velikonoční cukroví | recept. Blíží se Velikonoce a je třeba se na koledníky připravit. Leckde na vesnicích ještě chodí koledníci od domu k domu a je…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.