Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit thajskou kuřecí polévku

Kuřecí polévku lze připravit i netradičně – zkuste ji třeba na thajský způsob s kokosovým mlékem a pikantním chilli s jemným kyselým nádechem limetky. Přípravy tohoto pokrmu se opravdu nemusíte obávat, zvládne ji každý začátečník. Recept naleznete v následujících krocích.

Co je potřeba

  • 2 lžíce kokosového či olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce červené nebo zelené kari pasty
  • 300 g kuřecích prsních či stehenních řízků (případně použijte kuřecí maso z vývaru)
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 lžíce kokosového (nebo třtinového) cukru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • citronová tráva (zhruba 5 stébel), hrst čerstvého koriandru

 

1

V hrnci rozpálíme kokosový či olivový olej, přidáme kari pastu a najemno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor, citronovou trávu a chilli papričku. Vše restujeme za častého míchání asi 5 minut, dokud se kari pasta nerozvoní a cibule nezměkne. Směs zalijeme kuřecím vývarem, přivedeme jej k varu, poté plamen stáhneme a polévku vaříme asi 10 minut na mírném ohni.

2

Posléze přilijeme kokosové mléko a přidáme na malé kousky pokrájené kuřecí maso. Následně vše opět vaříme na mírném ohni, dokud kuřecí maso zcela nezměkne.

3

Nakonec polévku dochutíme limetkovou šťávou, rybí omáčkou, kokosovým cukrem, solí a nasekaným čerstvým koriandrem. Pro ještě pikantnější chuť přidejte špetku chilli koření. Na talíři thajskou polévku dozdobíme pokrájenými jarními cibulkami a koriandrem.

Do polévky je možné přidat také žampiony nebo jiné vhodné houby.

Pokud neseženete citronovou trávu (dá se také snadno vypěstovat), použijte klidně u nás snadno dostupnou meduňku, která taktéž dodá pokrmu citronovou chuť a aroma.

Kuřecí maso lze nahradit či doplnit krevetami nebo tofu.

 

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit bombajské brambory
Bombajské brambory mají (jak již název napovídá) svůj původ v indické kuchyni. Jedná se o oblíbenou přílohu k mnoha rozličným pokrmům. …
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.