Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit netradiční štědrovečerní rybí polévku | recept

Netradiční štědrovečerní rybí polévka | recept. Na Vánoce by se měla podávat především ryba, pokud Vám však nechutná klasická rybí polévka, máme pro Vás tip. Zkuste si připravit netradiční štědrovečerní polévku s pórkem a uzeným lososem dle receptu, který najdete na následujících řádcích. Tento recept na rybí polévku je jednoduchý a velmi rychlý, můžete tak strávit více času se svými blízkými.

Co je potřeba

  • 2 pórky
  • 200 g uzeného lososa, případně také vyloupané krevety
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lžíce másla                                                                       
  • Sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky
1

V polévce dle našeho receptu naleznete mimo ryby také velké množství zeleniny. Pórek obsahuje celou řadu vitamínů (např. vitamíny skupiny B, vitamíny A, C a E), minerálů (např. draslík, železo, hořčík, fosfor a další) a spoustu vlákniny.

2

Místo tradičních rybích jiker a hlav použijeme pouze uzeného lososa, polévka je tak vhodná i pro všechny, kterým jinak rybí maso příliš nechutná.

3

A jaký je postup?

V hrnci rozpustíme máslo a přidáme na kousky nakrájený pórek.

4

Pórek podusíme doměkka (trvá to asi 8 – 10 minut) a poté ho zalijeme zeleninovým vývarem. Jak připravit zeleninový vývar, naleznete zde: Jak udělat zeleninový vývar | recept.

5

Nakonec polévku rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme smetanu, polévku dochutíme solí, pepřem a případně čerstvými nebo sušenými bylinkami. Po chvilce přidáme do polévky malé kousky uzeného lososa (případně i krevety) a polévku necháme ještě 5 minut povařit. Podle chuti můžeme polévku znovu rozmixovat ponorným mixérem.

6

Polévku dozdobíme kousky uzeného lososa a domácími bylinkovými krutony (postup přípravy bylinkových krutonů naleznete v následujícím článku: Jak uvařit výbornou hráškovou polévku | recept) a čerstvými bylinkami. Skvěle se hodí třeba pažitka. Ať Vám chutná!

  • Polévka bude skvělá i s uzenou makrelou či jinou uzenou rybou.
  • Klasickou smetanu můžete nahradit sojovou či rýžovou smetanou.
  • V zelené části pórku je více cenných látek než v části bílé. Proto využijte i zelenou část. Pórek důkladně omyjte.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct dvoubarevné kokosky | recept
Dvoubarevné kokosky | recept. K pečení kokosek se mnozí uchylují kvůli přebývajícím bílkům z jiných druhů cukroví. Zároveň jde o jedno z nejrychlejšíc…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.