Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat cukeťáky s ovesnými vločkami | recept

Cukeťáky s ovesnými vločkami | recept. Receptů na „bramboráky“ z cukety existuje celá řada, nahradit brambory nebo alespoň jejich část cuketou není žádná novinka. Vyzkoušejte následující netradiční recept na cukeťáky, v němž uplatníte i ovesné vločky. Ovesné vločky se v posledních letech dostaly na výsluní, jsou všestranně použitelné a hlavně zdravé. Cukeťáky nejen zahustí, ale dodají jim i specifickou chuť a hlavně nutriční hodnotu. Dále je tento pokrm dochucen klasicky solí, pepřem a majoránkou, tu neváhejte použít čerstvou, pokud si sami pěstujete, je voňavější a hlavně zelenější, než sušená, jídlo tak skvěle ochutí a doplní jej i esteticky.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 1 větší cuketu
  • 2 hrsti jemných ovesných vloček
  • mléko dle potřeby
  • 50 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • majoránka dle chuti
  • sůl a pepř na dochucení
  • řepkový olej na smažení
1

V prvním kroku si oloupeme cuketu a nastrouháme ji na jemném struhadle. Tento postup je ideální, pokud vaříte pro ne zrovna nadšené konzumenty cukety, v obráceném případě cuketu klidně nastrouhejte nahrubo a vychutnejte si její svěží chuť. Cuketu přesuňte do cedníku a vymačkejte z ní přebytečnou tekutinu.

2

Vykapanou cuketu přendejte do hlubší mísy a přisypte k ní vločky. Nechte chvíli stát, aby se vločky nabobtnaly. Mezitím si prošlehejte obě vejce, poté je přilijte k cuketovému základu a přisypávejte po částech mouku a přilévejte po troškách mléko. Postupně vypracujte těsto podobné jako na bramboráky. Osolte a opepřete a na závěr dochuťte majoránkou.

3

Na pánvi rozehřejte olej, nejlépe řepkový, který se nepřepaluje a neuvolňuje tak zdraví škodlivé látky. Z připraveného těsta vytvarujte na pánvi pomocí naběračky tenké placky, osmažte je z obou stran dozlatova. Cukeťáky by však měly být ponořené jen asi z poloviny, ne celé jako řízky.

4

Před podáváním z nich ještě osušte přebytečný tuk. Podávejte se zeleninovým salátem nebo zeleninovou oblohou. Přeji dobré chutnání!

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na krůtí kousky na kari | recept
Krůtí kousky na kari | recept. Jak známo, krůta má devatero mas, proto je velice variabilní při zpracování. Navíc je nepoměrně zdravější než kuře, je…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.