Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jarní muffiny

Muffin je druh pečiva menších rozměrů, který je bez polevy, nebývá příliš sladký a je určen ke konzumaci jednou osobou v rámci jednoho posezení. Tak je definováno oblíbené pečivo, které není těžké si upéci doma. K pečení je třeba forma, prodávají se v několika variantách - plechové, silikonové, jednotlivé kousky nebo plech s 12 jamkami. Ve formě lze upéct jakékoli těsto, nemusíte mít žádný speciální recept. Mně se osvědčily předpisy na bábovku. Je jich tolik, že pokaždé můžete mít muffiny jiné. Co třeba vyzkoušet pečení z těsta původně určeného na velikonočního beránka? Postup a potřebné ingredience se dozvíte v následujícím článku.

Co je potřeba

Těsto:

  • 250 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 3 vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 0,5 balení kypřicího prášku na pečení
  • 100 ml mléka
  • citronová nebo pomerančová kůra
  • 90 g strouhaných ořechů

Na ozdobu:

  • jarní květy
  • ořechy
  • kandovaná pomerančová kůra
  • smetana ke šlehání
  • hořká čokoláda

 

1

Žloutky s cukrem utřete do pěny. Přidejte mouku promíchanou s práškem, kůru, ořechy a mléko. Vymíchejte a nakonec zapracujte pevný sníh z bílků. Jestliže je těsto před zapravením sněhu příliš husté, zvyšte dávku mléka.

2

Formu na muffiny plňte těstem do dvou třetin. Do formy můžete vložit nejprve papírové košíčky, ulehčíte si práci s čištěním. Muffiny vkládejte do vyhřáté trouby a upečte při 170 °C. Po upečení a částečném zchladnutí pečivo opatrně vyjměte z formy.

3

Studené muffiny ozdobte ganache z mléčné čokolády. Vyrobíte ji ze smetany ke šlehání (33%) a tabulky čokolády v poměru 2:1, při tomto poměru bude ganache krémová a dobře se ušlehá.  Čokoládu nalámejte na kousky, vložte do misky a zalijte horkou smetanou. Šlehejte do úplného rozpuštění čokolády. Pak vychlaďte a před použitím znovu vyšlehejte.

4

Krém ozdobně nastříkejte na muffiny a konečnou úpravu zvolte podle fantazie a možností. Hodí se květy fialek, sedmikrásek, kandovaná kůra, různé druhy ořechů atd. Při zdobení jarními květy dávejte pozor, ne všechny jarní květy jsou jedlé! 

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články