Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jarní řezy na plech s mascarpone | recept

Jarní řezy na plech s mascarpone | recept. Zkuste si upéct řezy s mascarpone a kokosem. Mascarpone se vyrábí z vysokoprocentní smetany a řadí se mezi sýry. Může se pochlubit jemnou krémovou konzistencí a máslovou chutí. Má široké možnosti využití v kuchyni. Při pečení moučníků a dezertů výborně nahradí máslové krémy. Práce s mascarpone je snadnější, nesráží se jako klasické pudinkové krémy s máslem. Upečte si jarní řezy s mascparpone, jsou snadné na přípravu a skvěle si pochutnáte.

Co je potřeba

Těsto:

  • 4 vejce
  • 200 g krupicového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 ml oleje
  • 100 ml vody
  • 1 prášek do pečiva
  • meruňková, rybízová nebo jiná pikantní marmeláda na potření korpusu

Krém:

Poleva:

  • 100 g čokolády
  • 30 g ztuženého tuku
  • lžička oleje
  • zdobení podle vlastního uvážení
1

Oddělte bílky a žloutky ze 4 vajec. Bílky odložte prozatím stranou a žloutky vložte do misky. Přisypte krupicový cukr a vyšlehejte do pěny. Přidejte olej a zašlehejte ho do pěny. Do odváženého množství mouky vmíchejte sáček kypřicího prášku na pečení. Poté mouku s práškem přidávejte do misky k ušlehaným žloutkům střídavě s vodou a dobře promíchejte.

2

Z odložených bílků vyšlehejte pevný sníh. Nádoba a nástroje musejí být beze stop tuku a vody, jinak se nepodaří sníh dostatečně pevný. Správně ušlehaný sníh tvoří špičky a nevypadne z nádoby, jestliže ji otočíte dnem vzhůru. Sníh opatrně zapracujte do těsta v misce. Nemíchejte, jen obracejte vařečkou a překládejte těsto přes sníh.

3

Hotové těsto pomocí stěrky rozprostřete na plech s vyšším okrajem. Plech vymažte tuhým tukem a vysypte moukou nebo strouhaným kokosem. Chcete-li si ušetřit práci, vyložte plech papírem na pečení a mašlovačkou ho potřete olejem. Korpus upečte v předehřáté troubě při teplotě 180 °C. Hotový bude mít tmavší zlatou barvu a bude se po stranách uvolňovat od plechu. Pro jistotu ještě zkuste před vyjmutím z trouby zapíchnout do středu špejli, musí zůstat suchá. Korpus nechte dokonale vystydnout.

4

Krém si připravíme z mascarpone, kokosu, cukru a smetany ke šlehání. Mascarpone si můžeme vyrobit sami doma nebo ho koupíme v obchodě. Smetanu ke šlehání vyšleháme, ale nemusí být úplně pevná, přidáme ji do misky k oslazenému mascarpone. Sladíme podle toho, jak moc sladké krémy nám chutnají. Ke slazení potřebujeme moučkový cukr a vanilkový cukr pro chuť. Je možné přidat lžíci rumu. Na závěr přidáme do krému jen lehce našlehanou (nemusí být pevná) smetanu a strouhaný kokos.

5

Upečený korpus potřeme několika lžícemi pikantní marmelády. Hodí se meruňková, rybízová, ze špendlíků a jiné druhy s kyselejší chutí. Pak potřeme povrch krémem a uhladíme stěrkou. 

6

Polevu získáme rozpuštěním nalámané čokolády se ztuženým tukem (omega). Čokoládu zahříváme na mírném teple a do rozpuštěné přidáme lžíci oleje. Poleva se bude lesknout. Před zaschnutím ozdobte cukrářským zdobením, kandovanými květy nebo třeba sedmikráskou (má oříškovou chuť). Rozhodnete-li se zdobit jedlými květy, pozor na prostředí, ve kterém je sbíráte. Po ztuhnutí nakrájejte řezy na kousky. Aby se čokoládová poleva nelámala, nahřejte nůž v horké vodě.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct kokosové řezy | recept
Kokosové řezy | recept. Pro milovníky kokosu nabízím recept na kokosové řezy na plech. Spodní kokosové těsto je chutí hodně podobné kokoskám. Horní kr…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.