Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jemné pečivo z lineckého těsta | recept

Cukroví z lineckého těsta slepené marmeládou je vánoční evergreen. Linecké těsto je křehké a po správném odležení se rozplývá na jazyku. Pokud se domníváte, že název těsta má něco společného s rakouským Lincem, tak se mýlíte. V Rakousku neznají linecké těsto, jen linecký koláč. Lineckému těstu říkají křehké. A našim lineckým koláčkům zase linecké oči. Recept, který nabízím, je tedy správně z křehkého těsta. Odjakživa jsme mu říkali linecké, je jemné a má výbornou chuť. Určitě vyzkoušejte!

Co je potřeba

  • 300 g hladké mouky
  • 80 g cukru moučky
  • 200 g másla nebo Hery
  • 2 žloutky
  • trocha citronové kůry
  • vanilkový cukr
1

Nejprve si připravíme těsto. Suché přísady prosijeme do hlubší mísy. Přidáme změklý tuk pokrájený na kousky, žloutky a citronovou kůru. Prohněteme a jemné tukové těsto dáme do chladničky na několik hodin ztuhnout.

2

Vychladlé těsto vyvalujeme na nepřilnavé podložce přes papír na pečení. Nepodsypáváme moukou, není to třeba. Z vyváleného těsta vykrajujeme kolečka (kolečka plná a kolečka s otvorem uprostřed), která pečeme v předem vyhřáté troubě při střední teplotě 180 °C až 190 °C. Když se povrch cukroví zbarví do zlatova, jsou koláčky upečené.

3

Hotová linecká kolečka promazáváme pikantní marmeládou, oblíbená je rybízová nebo mirabelková. Do hustější marmelády můžete kápnout trochu rumu. Koláčky cukrujeme před podáváním. Doba k rozležení koláčků je přibližně týden. Ať vám chutná.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články