Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct koláč s hroznovým vínem | recept

Koláč s hroznovým vínem | recept. Netradiční koláč s bobulemi hroznového vína má svůj původ v maďarské kuchyni. I když zpočátku jsem ho ochutnávala s nedůvěrou, příjemně mě překvapil. Těsto je velmi jemné, náplň šťavnatá a sladká a sníh nahoře se jen rozplývá. Sněhová vrstva se sice při krájení láme, ale tuto drobnou vadu na kráse mu jistě odpustíte, až ho poprvé ochutnáte. Vyzkoušejte vynikající koláč s hroznovým vínem.

Co je potřeba

- 500 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 5 žloutků
- 100 g moučkového cukru
- 1 balíček kypřícího prášku
- hroznové víno
- sekané oříšky
Na sníh:
- 5 bílků
- 150 g moučkového cukru
- volitelně vanička měkkého tvarohu

1
Nejprve si připravíme těsto. V misce prosijeme polohrubou mouku s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidáme změklé máslo a žloutky. Vypracujeme vláčné těsto, které odložíme na půlhodinu do chladničky. S těstem se pak bude lépe pracovat.
2
Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme moukou. Pomocí malého válečku (nebo rukama) těsto vyválíme a vytvarujeme zvednuté okraje. Korpus se může potřít oslazeným tvarohem z vaničky, ale v původním receptu to není. Tvaroh jsem přidala, aby se moučník lépe krájel a kuličky vína držely na místě.
3
Na tvaroh nebo těsto položíme těsně vedle sebe kuličky hroznového vína. Ty pečlivě omyjeme, obsahují zbytky postřiků. Víno může být modré i zelené, nebo jejich směs. Vrstvu bobulí poházíme krájenými lískovými oříšky (lze vynechat).
4
Ze zbylých vaječných bílků, které jsme odložili při přípravě těsta, ušleháme tuhý sníh. Do tuhého sněhu zašleháme odměřené množství moučkového cukru. Sníh bude krásně lesklý. Stěrkou ho natřeme na koláč a lehce přitlačíme. .
5
Koláč vkládáme do vyhřáté trouby a velmi zvolna pečeme. V elektrické troubě pečeme z obou stran na středním roštu při teplotě 160 °C. Takto nízká teplota je nutná kvůli správnému upečení sněhu. Začne-li se horní sněhová vrstva barvit dorůžova, je koláč upečen. Krájíme ostrým zoubkovaným nožem po úplném vychladnutí.
Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
poetkavlasta (neověřeno) | Ne, 10/16/2016 - 08:26

Receptům od paní Mirky věřím - mnohé jsem vyzkoušela, takže hodnotím i tento hroznový koláč jako dobrý, ač jsem ho ještě nejedla. A dávám mu pět hvězdiček. Děkuji za recept, Vlasta

Další zajímavé články