Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct mrkvové řezy s ovesnými vločkami | recept

Mrkvové řezy s ovesnými vločkami | recept. Následující recept na rychlý moučník přijde vhod vždy, když se ohlásí nečekaná návštěva. Hlavní surovinou je strouhaná mrkev, ale málokdo ji v těstě odhalí. Díky pomerančové kůře buchta voní a mrkev není patrná ani v chuti. Tyto řezy se mohou péci i z cukety nebo jablek, záleží na tom, co máte doma. Podávat se mohou jen pocukrované, polité čokoládovou nebo jinou polevou či rozkrojené a potřené marmeládou nebo lehkým krémem.

Co je potřeba

  • 600 g strouhané syrové mrkve
  • 60 g jemných ovesných vloček
  • 125 g másla
  • 4 celá vejce
  • 240 g moučkového cukru
  • několik kapek vanilkové esence
  • kůra ze 2 bio pomerančů
  • 240 g polohrubé mouky
  • 1,5 kypřicího prášku do pečiva
  • hrst rozinek
  • tuk a mouka na plech
1

Změklé máslo nebo jiný tuk na pečení v míse utřete s moučkovým cukrem, vanilkovou esencí a žloutky do pěny.

2

Přidejte syrovou, na jemné nudličky nastrouhanou mrkev a pomerančovou kůru. Promíchejte (z mrkve se uvolní šťáva) a přidejte ovesné vločky. Ovesné vločky do sebe za chvilku vsáknou uvolněnou tekutinu. 

3

Zatímco těsto odpočívá, aby vločky nabobtnaly, ušlehejte sníh ze 4 bílků. Sníh musí být pevný a ihned po ušlehání se s ním musí pracovat, jinak řídne. Zapněte si troubu na 200 °C, aby měla čas se předehřát. Do misky k připravené směsi přidejte mouku promíchanou s práškem do pečiva a dobře ji vymíchejte.

4

Podle chuti přidejte rozinky namočené ve šťávě nebo rumu. Ušlehaný sníh přidejte až nakonec a opatrně ho zapravte do těsta. 

5

Těsto pomocí stěrky rozetřete na plech s vyššími okraji a vložte do trouby. Po 10 minutách teplotu snižte na 180°C a moučník dopečte. Po vychladnutí můžete řezy dozdobit a podávat nakrájené na kostky. Vydrží dlouho vláčné.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Mrkvový „piškot“ | recept. Pokud jste příznivci netradičních chutí, následující recept je přesně pro Vás! Recept je velmi starý a původ má v krkonošsk…