Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct luxusní kakaové ovesné řezy z banánů, jablek a kakaovo-banánovou polevou

Jak upéct luxusní kakaové ovesné řezy z banánů, jablek a kakaovo-banánovou polevou

Jak upéct luxusní kakaové ovesné řezy z banánů, jablek a kakaovo-banánovou polevou. Unikátní řezy, které jasně dokazují, že zdravé může být i dobré. V tomto případě však přímo skvostné, chuťově dokonalé a mimořádně šťavnaté. Moučný základ z rozmixovaných vloček, prostoupený kakaem, zvláčněný ovocným pyré a doslazený sirupem, je totiž v souznění s nápaditě laděnou kakaovo-banánovou polevou opravdu okouzlujícím zdravým pochutnáním.

Co je potřeba

Na vláčný korpus:

  • 2 středně velké zralé banány
  • 2 jablka
  • 2 větší mrkve
  • 250 g ovesných vloček
  • 4 lžíce tmavého kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 vajíčko
  • 100 ml mléka
  • 3 lžíce javorového sirupu či tekutého medu
  • 50 g másla

Na polevu:

  • 2 středně velké zralé banány
  • 1–2 lžíce javorového sirupu či tekutého medu

(množství zvolte dle vaší chuti a zralosti banánů, kde platí, že čím zralejší, tím sladší)

  • 4 lžíce tmavého kakaa
  • 50 g másla

 

1

Banány na korpus oloupejte, nakrájejte na menší kousky a spolu s nahrubo nastrouhanými oloupanými jablky rozmixujte na hladké pyré.

suchá směs na pečení, základ na ovesné řezy
2

Do ovocného pyré přimíchejte najemno nastrouhanou mrkev.

mrkev, jablka, strouhaná jablka, strouhaná mrkev, ovesné řezy
3

Vločky rozmixujte na jemnou mouku a ve větší míse promíchejte s kakaem a práškem do pečiva.

mouka, kakao, prášek na pečení, ovesné řezy
4

Přidejte změklé máslo, javorový sirup a mléko.

máslo, mléko, javorový sirup, ovesné řezy, domácí moučník
5

Do rozpracovaného tuhého základu nakonec vmíchejte vajíčko s ovocno-zeleninovou směsí. Tím těsto patřičně naředíte a dopracujete do litého těsta.

základní těsto na ovesné řezy s kakaem
6

Vzniklé těsto přesuňte do pečicím papírem vyloženého plechu s vyššími okraji, povrch uhlaďte a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) přibližně 50 minut. Přesná doba pečení se odvíjí od výšky těsta, respektive velikosti plechu. Před vytažením z trouby proto raději upečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do středu těsta. Je-li suchá, bez vlhkých drobečků, korpus je hotový. Následně nechejte na plechu zcela vychladnout.

těsto připravené na pečení, ovesné řezy na plechu
7

Mezitím co se korpus peče a chladne, začněte s přípravou polevy, kdy spolu v misce vidličkou rozmačkejte banány a javorový sirup.

suroviny na polevu, banány a javorový sirup
8

Do hladkého banánového základu přisypte kakao a přilijte rozpuštěné, ale zchladlé máslo. Vše důkladně rozmíchejte.

poleva na řezy ingredience
9

Připravenou polevu pak naneste na vychladlý korpus, stěrkou uhlaďte a nechejte zatuhnout v lednici, a to nejlépe do druhého dne.

upečený koláč, nanášení polevy na řezy

Tipy

  • Javorový sirup či med lze vyměnit za jakýkoliv jiný vámi oblíbený sladký sirup, ideálně výraznější chuti. Báječný je například datlový.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.