Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct makové koláčky s povidly | recept na důlkové koláčky

Jak upéct makové koláčky s povidly | recept na důlkové koláčky. Oblíbená kombinace máku a povidel nezklame ani v těchto křehkých makových koláčcích. Zvláště pak, když jsou povidla provoněna citronovou kůrou a kapkou rumu. Recept je vylepšenou variantou na plněné důlkové koláčky a je opravdu výborný. 

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete přibližně 55 makových koláčků

Těsto na koláčky:

  • 125 g másla
  • 1 vajíčko
  • 100 g moučkového cukru
  • 170 g hladké mouky
  • 130 g mletého máku

Povidlová náplň:

  • 5 lžic povidel
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 - 2 lžičky citronové kůry (lze i sušená)

 

1

Povolené máslo ušlehejte v míse s vajíčkem a cukrem do pěny.

2

Přisypte mouku s mletých mákem a propracujte do hladkého, vláčného, měkkého a nadýchaného těsta, které se nelepí. Je-li potřeba, přisypte trochu mouky. Těsto zabalte do fólie a nechejte hodinu uležet v chladu.

3

Mezitím v misce promíchejte povidla, rum a citronovou kůru se šťávou. Pokud jsou povidla příliš tuhá, přidejte lžíci rumu navíc.

4

vychlazeného těsta vytvarujte rukou malé kuličky, skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a obráceným koncem vařečky udělejte do kuličky důlek. Těsto je opravdu krásně vláčné, nepraská a úžasně se s ním pracuje, ale vařečku občas namočte do studené vody, aby se na těsto nelepila.

5

Důlky pomocí lžičky naplňte ochucenými povidly.

6

Takto připravené vložte do trouby vyhřáté na 160 ˚C  (horkovzdušná trouba 140 ˚C) a zvolna pečte do jemného zabarvení 25-30 minut. Makové koláčky jsou vynikající jak v den upečení, kdy jsou úžasně křehké, tak i po pár dnech uložených v chladu.

Upečené koláčky můžete ještě teplé obalit v moučkovém cukru.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.