Mini trdelníčky | recept. Každý z vás se už jistě setkal se „staročeským“ trdelníkem. Tato pochoutka, prodávaná ve stáncích s občerstvením na nejrůznějších akcích, ve skutečnosti staročeská původem není, proto ty uvozovky. Podle některých pramenů je původem z Rumunska, odkud se k nám dostala přes Maďarsko a Slovensko. Pečivo podobné trdelníku, avšak pod jiným názvem, znají i v jiných zemích. Recepty se liší podle oblastí, někde se dědí i rodinné receptury. Správný trdelník se peče na bukovém válci, na mini trdelníčky postačí kovové trubičky na pečení kremrolí.
Co je potřeba
Těsto:
450 g polohrubé mouky
20 g moučkového cukru
70 g másla
20 g droždí
200 ml mléka
1 celé vejce
1 žloutek
1 lžíce rumu
špetka soli
Náplň:
30 g strouhané čokolády
30 g strouhaného perníku
30 g sekaných datlí
30 g krupicového cukru
30 g strouhaných ořechů
30 g sekaných rozinek
mletá skořice
citronová kůra
máslo na potírání
1
Ve vlažném mléce rozpustíme cukr a přidáme rozdrobené droždí. Promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do vzešlého kvásku zašleháme celé vejce a žloutek, přidáme špetku soli, lžíci rumu, vlahý tuk a směs vlijeme do mouky. Vypracujeme těsto a necháme asi hodinu kynout. Misku s těstem postavíme na teplé místo a přikryjeme utěrkou.
2
Mezitím, co těsto kyne, připravíme suroviny na posyp. Perníčky rozstrouháme nebo podrtíme, datle, ořechy a rozinky nakrájíme nadrobno a čokoládu nastrouháme. Přidáme skořici, cukr, citronovou kůru a vše dohromady promícháme.
3
Vykynuté těsto rozválíme na plát (3 mm), potřeme rozpuštěným máslem a posypeme připravenou směsí. Válečkem posyp vtlačíme do těsta a rádlem krájíme proužky asi 2 cm na šířku a 4 cm na délku.
4
Proužky těsta natočíme na kovovou trubičku na pečení kremrolí. Vejdou se 3 proužky vedle sebe. Původní recept doporučoval těsto natáčet na trubičky posypem ven, ale mně se to neosvědčilo, posyp špatně držel a opadával. Nechávám ho uvnitř trdelníčků. Na trubičky se nelepí a zůstane hezky uvnitř.
5
Trdelníky pečte v předehřáté troubě při teplotě 190 °C do zrůžovění. Po vyjmutí z trouby je potřete rozpuštěným máslem a obalte v cukru ochuceném skořicí. Kdo má rád málo sladké, nemusí je obalovat vůbec.
Jak upéct rozinkové cukroví | recept. V tuto dobu už mnohé hospodyňky vyhledávají recepty na vánoční cukroví, ať už na stránkách časopisů, nebo na net…
Diskuze k článku