Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat kávová zrna | recept

Kávová zrna | recept. Kávové zrno je můj oblíbený zákusek. Vyzkoušela jsem mnoho receptů na jeho domácí přípravu a stále to nebylo ono, takové jako v cukrárně. Až se ke mně dostal recept od cukrářky, prý takový, jaký se učila ve škole. Od té doby jiná zrnka nedělám. Tyto jsou opravdu nejpodobnější těm kupovaným. I když postup vypadá složitě, nebojte se toho. Není to těžké a brzy získáte „cvik“. A že je každý kousek jinak velký? No a co? Na chuti to nic nezmění a kávová zrna jsou také každé jiné. Pokud se rozhodnete recept vyzkoušet, nebudete litovat.

 

Co je potřeba

Na krém:

  • 200 g vody
  • 110 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 180 g čokolády na vaření
  • 25 g kakaa
  • 30 g sojové mouky
  • 50 g Omegy
  • 15 g mleté kávy

Na marcipán:

  • 200 g velmi jemně mletých loupaných mandlí
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce tekutého medu
  • několik kapek mandlového aroma – nemusí být
  • trochu vody

Na polevu:

  • 1 hmotnostní díl Omegy na polevy
  • 5 dílů čokolády na vaření
1

Do hrnku dáme studenou vodu a všechny ostatní potřebné suroviny. Stranou si necháme pouze odváženou čokoládu a mletou kávu. Směs v hrnci za stálého šlehání zahříváme až k bodu varu. Po minutě varu hrnec s promíchanou směsí sejmeme ze sporáku a přidáme mletou kávu a rozlámanou čokoládu. Mícháme do úplného rozpuštění čokolády. Směs nedáváme do ledničky, necháme ji v kuchyni a občas jí promícháme do doby než zchladne. Necháme ji stát přes noc, směs krásně zhoustne.

2

Připravíme si mandlovou hmotu. Mleté mandle, cukr, med a vodu prohněteme a utvoříme tužší nelepivé těsto.Vodu přidáváme velmi opatrně, aby směs nebyla příliš řídká. Propracovanou směs zabalíme do mikrotenu a necháme odpočinout. Mandlovou hmotu vyvalujeme na nepřilnavé podložce a podsypáváme ji moučkovým cukrem. S hmotou se pracuje velmi dobře, netrhá se a nelepí. Kruhovým tvořítkem vykrájíme kolečka. Pokud nám hmota příliš zhoustla, přidáme trochu vody.

3

Na vykrájená kolečka klademe lžičkou kávovou náplň uvařenou předešlý den. Před použitím kávový krém důkladně promícháme. Kolečka uzavíráme podle ilustrační fotografie a rukou dotvarujeme. Nakonec je spojem dolů na podložce uprostřed zmáčkneme špejlí. Vznikne tak tvar kávového zrnka. Vymodelovaná zrna dáme do lednice vychladit. Se studenými se lépe pracuje při polévání čokoládou.

4

Čokoládu na polevu si připravíme smícháním 1 dílu Omegy na polevy a 5 dílů kvalitní hořké čokolády – tzn. 20 g Omegy a 100 g čokolády při nízké teplotě rozpustíme a rozmícháme. Zrna vyjmeme z chladu těsně před zdobením polevou. Namáčíme je v čokoládě a klademe na mřížku nebo voskovaný papír. Po ztuhnutí ukládáme do papírových košíčků.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct vánoční poleno | recept
Vánoční poleno | recept. Vánoční moučník ve tvaru polene, který se peče ve Francii, je připomínka starého keltského zvyku. Vždy se vybral z krbu pěkný…
Jak upéct vánočku | recept
Vánočka | recept. Tradiční vánoční kynuté pečivo, které nesmí chybět v žádné domácnosti – to je vánočka, štědrovka, houska nebo calta. Receptů na váno…