Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct mrkvové řezy s jablkovou náplní bez cukru | recept i pro diabetiky

Jak upéct mrkvové řezy s jablkovou náplní bez cukru | recept i pro diabetiky. Dnešní recept ocení především ti, co z nějakých důvodů vyřadili ze stravy cukr a také diabetici. Moučník z mrkvového těsta s jablečnou náplní je bez přidaného cukru, sladkost mu dodávají pouze jablka a rozinky. Koláč z mrkve s jablky je vláčný, sladký tak akorát a má krásnou sytou barvu. Ořechy pečením získají výbornou chuť a skvěle se k mrkvi a jablkům hodí. Příprava je jednoduchá, řezy (podle mého přesvědčení) zvládne upéct každý.

Co je potřeba

Těsto:

  • 450 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek na pečení
  • 250 g mrkve
  • 250 g másla nebo Hery

Náplň:

  • jablka
  • mletá skořice
  • rozinky
  • 1 balení pudingového prášku

Posyp:

  • drcené vlašské ořechy
1

Očištěnou mrkev velmi jemně nastrouhejte a utřete se změklým tukem. Mrkvová šťáva tuk hezky obarví.

2

Promíchejte polohrubou mouku s kypřicím práškem na pečení a nasypte ji k mrkvi s tukem. Rukama vypracujte pevné těsto a rozdělte ho na dvě poloviny.

3

Plech s vyšším okrajem potřete tukem a vysypte moukou. Polovinu těsta rozválejte po celé ploše a vymačkejte nízký okraj.

4

Jablka nastrouhejte, promíchejte s rozinkami, mletou skořicí a pudingovým práškem s vanilkovou nebo citronovou příchutí. Rozinky a skořici přidejte v množství podle vlastního uvážení. Pudingový prášek zahustí jablečnou šťávu, lze nahradit lžící škrobu.

5

Jablečnou směsí rovnoměrně pokryjte vyválený plát těsta na plechu a zlehka srovnejte povrch.

6

Druhou část těsta vyválejte na velikost plechu a překryjte jablka. Okraje přimáčkněte, aby náplň při pečení nevytékala. Aby se vám s těstem lépe pracovalo, vyválejte ho na pečicím papíru. Papír pak z těsta lehce sloupnete. Takto připravený koláč ještě po povrchu přejeďte válečkem (srovná se) a propíchejte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára.

7

Koláč posypte drcenými vlašskými ořechy a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C asi 35 minut (čas je orientační). Vychladlý koláč krájejte na řezy a podávejte.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.