Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct nadýchanou makovou bublaninu s ovocem | recept

Jak upéct nadýchanou makovou bublaninu s ovocem | recept. Lahodný moučník, který je po všech stránkách tak podobný klasické bublanině, že jednoduše nemůže být nazván jinak. Je stejně tak vláčný,  nadýchaný a s ovocem. V některých případech si dovolím tvrdit, že je i lepší. S broskvemi či se švestkami nebude bublanina ze světlého těsta tak pestrá a chuťově vyladěná, jako ta s mákem.

Co je potřeba

Uvedené množství je do chlebíčkové formy o velikosti 29 x 12 cm

  • 140 g polohrubé mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vajíčko
  • 50 ml slunečnicového či řepkového oleje
  • 75 g mletého máku
  • 125 ml mléka
  • čerstvé či kompotované broskve
1

V míse metličkou vyšlehejte vajíčko s cukrem do světlé pěny. Šlehejte hezky svižně, pak se pěna utvoří raz dva.

2

Tenkým pramínkem pak postupně přilévejte olej.

3

Do mísy přidejte mák s mlékem a promíchejte v řídkou směs.

4

Na závěr přisypte mouku s práškem do pečiva a umíchejte homogenní směs s konzistencí litého těsta.

5

Makové těsto nalijte do pečicím papírem vyložené formy. Typ formy zvolte dle vaší pekařské výbavy. Bublaninu lze upéct jak v pekáči, tak v koláčové formě, jen musí velikostně odpovídat množství těsta. U mě zvítězila právě chlebíčková.

6

Na těsto rovnoměrně rozložte na menší kousky nakrájené broskve.

7

Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 °C) zhruba 30–40 minut. Doba pečení je závislá na výšce těsta a na tvaru a velikosti zvolené formy. Rozhodně tedy propečenost vyzkoušejte špejlí. Po vytažení z těsta musí zůstat suchá.

8

Vychladlou nadýchanou makovou bublaninu nakrájejte a podávejte buď jen tak, či lehce posypanou moučkovým cukrem, případně politou trochou svařeného sirupu, pokud jste zvolili broskve kompotované a zůstal vám z nich nálev.  

Možností, jakým ovocem makovou bublaninu vyšperkovat, je více. Excelentní jsou švestky a třešně, které se s mákem výborně doplňují. Rybíz je také dobrou volbou.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.