Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct ovesný linecký koláč | recept

Ovesný linecký koláč | recept. Pokud máte přebytek domácí marmelády nebo Vás honí mlsná a zároveň dbáte na štíhlou linii, vyzkoušejte linecký koláč z ovesných vloček. Jeho příprava je velmi rychlá a jednoduchá. Následující článek Vám poradí, jak ovesný linecký koláč upéct.

Co je potřeba

  • 100 g másla
  • 1 vejce + 1 žloutek na potření
  • 80 g třtinového moučkového cukru
  • 100 g špaldové mouky
  • 200 g ovesných vloček
  • 2 lžičky prášku do pečiva (nejlépe z vinného kamene)
  • Vanilkový lusk nebo bio vanilkový cukr
  • Džem na potření
1

Tento moučník je zdravější alternativou klasického lineckého koláče. Ovesné vločky koláči dodají mnoho vitamínů (např. vitamíny skupiny B a vitamín E), minerálů (zejména vápník a železo) a vlákniny. Ovesné vločky jsou lehce stravitelné, pomáhají regulovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi a mají blahodárný vliv na nervový systém.

2

Určitě vyberte výraznější a pikantnější druh džemu. Vhodný je třeba meruňkový, rybízový, mirabelkový, kiwi, angreštový, ostružinový, třešňový, rebarborový, rynglový nebo citronová či pomerančová marmeláda, pokud ji máte rádi.

3

A jaký je postup?

Ovesné vločky umeleme najemno. V míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme povolené máslo, špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva, vanilkový cukr nebo vnitřek vanilkového lusku a rozemleté ovesné vločky. Vše důkladně promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme zabalené v potravinářské fólii hodinu odpočinout v lednici.

4

Dvě třetiny těsta vmačkáme do koláčové formy, potřeme jej džemem.

5

Následně jej poklademe uválenými válečky ze zbylého těsta, případně zbylé těsto vyválíme a vykrajujeme z něj tvary, těmi pak koláč poklademe a potřeme je před pečením rozšlehaným vejcem.

6

Koláč pečeme asi 45 minut při 180 °C dozlatova. Necháme jej vystydnout, pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Do těsta můžete přidat také mleté mandle či ořechy, trochu skořice a mletého hřebíčku nebo perníkového koření. Tyto ingredience skvěle doplní pikantní chuť džemu.

Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články