Jak upéct pomerančový moučník se želatinou || recept na pomerančovou buchtu se želatinou. Tento moučník je to pravé pro milovníky pomerančové chuti. Přiznám se, že ještě raději než citronovou kůrou ochucuji těsto kůrou z pomerančů. Proto když náhodou natrefím na chemicky neošetřené pomeranče v obchodě, užívám si je a často je používám při vaření a pečení. Čerstvá kůra má výrazné a velmi příjemné aroma, kterému se sušená kůra z obchodu ani vzdáleně nepřiblíží. Moučník podle našeho receptu není suchý, patří mezi tzv. „mokré buchty“ a na řezu má zajímavou strukturu těsta a želatiny.
Co je potřeba
Těsto:
160 g másla nebo Hery
180 g moučkového cukru
4 vejce
200 ml mléka
90 g strouhaného kokosu
200 g polohrubé mouky
kůra z 1 pomeranče
1 lžička kypřicího prášku na pečení
Poleva:
500 ml pomerančové šťávy (džusu)
sáček želatiny
cukr podle uvážení
šlehačka na ozdobení
1
Změklý tuk utřete se žloutky a cukrem. Přidejte jemně nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného pomeranče.
2
Postupně do směsi přidávejte kokos, mouku promíchanou s kypřicím práškem a mléko. Vymíchejte hladké těsto a nakonec do něj zapravte tuhý bílkový sníh. Těsto přendejte do tukem vymazané a moukou vysypané formy libovolného tvaru. Upečte při 180°C. Formu s těstem vložte do vyhřáté trouby.
3
Upečený korpus nechte vychladnout ve formě. Do studeného udělejte obrácenou stranou vařečky nebo jiným vhodným nástrojem několik děr. Dávejte přitom pozor, abyste těsto nepropíchli až na dno formy. Spodní vrstva by měla zůstat neporušená.
4
Do pomerančové šťávy nasypte želatinu ze sáčku a nechte ji asi 10 minut nabobtnat. Pak roztok zahřejte a za stálého míchání želatinu rozpusťte. Podle vlastní úvahy můžete želé osladit moučkovým cukrem. Pro intenzivnější pomerančovou chuť lze přidat velmi jemně strouhanou kůru z pomeranče.
5
Želatinu nalijte do formy na upečený korpus a nechte v chladu ztuhnout. Polévejte moučník ještě vlažnou želatinou, aby zaplnila všechny otvory, které jste udělali. Moučník můžete ozdobit ušlehanou smetanou a kousky pomeranče, nebo nechat jen tak.
Pomerančový piškot | recept. S nastávajícími chladnými dny se hodí připomenout si teplé kraje moučníkem, jehož základem je právě jižní ovoce. Pomeranč…
Jahodový želatinový dort | recept. Červen je měsíc jahod, ale pokud si vytvoříte zásobu na chladnější části roku, můžete si červnové slunce přivolat k…
Diskuze k článku