1

Medové tyčinky
Pro přípravu 50 ks babiččiných medových tyčinek potřebujete 550 g hladké mouky, 40 g másla, 100 g moučkového cukru, 100 g medu, 2 vaječné žloutky, 1 polévkovou lžíci rumu, citronovou kůru a mletou vanilku. Nezapomeňte na 2 polévkové lžíce sody a čokoládovou polevu. Nejprve utřete máslo, cukr, med a vaječné žloutky se dvěma lžícemi vody a rumem. Přidejte citronovou kůru, vanilku, sodu a mouku. Z vypracovaného a vyváleného těsta nakrájejte tyčinky a v předehřáté troubě na 180 °C je pečte 10 minut. Jakmile vychladnou, půlku každé medové tyčinky namáčejte v čokoládové polevě.

2

Vánoční cukroví ─ zázvorky
Na babiččiny staročeské zázvorky potřebujete pouze 2 bílky a 2 vaječné žloutky, 20 g čerstvě mletého zázvoru, 180 g moučkového cukru a 280 g hladké mouky. Z těchto ingrediencí připravíte dva plechy tradičních zázvorek. Vaječné žloutky, zázvor, dorůžova opraženou a vychladlou mouku vetřete do ušlehaného sněhu z vaječných bílků. Vypracujte těsto, z rozváleného těsta vykrajujte tvary zázvorek, ty nakonec položte na plech opatřeného pečicím papírem a ponechte v chladu několik hodin. Pečte 10 až 12 minut v předehřáté troubě při teplotě 180 °C. Jeden skvělý recept na staročeské zázvorky najdete i v odkazech.

3

Sádlové pracny
Jak už název vánočního cukroví od babičky napovídá, zapotřebí pro jeho přípravu bude 150 g sádla, 180 g cukru, 280 g hladké mouky, 100 g mletých ořechů, mletý hřebíček a nastrouhaná čokoláda (kterou můžete vyměnit za kakao). Suroviny na sádlové pracny smíchejte a vypracujte těsto. Pracny pečte v předehřáté troubě na 160 °C. Z formiček na pracny je vyklepněte až zchladnou, jinak se vám mohou rozpadnout.

4

Anýzky
Na tradiční přípravku cukroví anýzků si nachystejte 1 lžičku mletého anýzu, 550 g polohrubé mouky, špetku prášku do pečiva, 250 g moučkového cukru, 1 lžičku vanilkového cukru, 60 g másla, 2 vejce a 200 ml zakysané smetany. Příprava těsta na anýzky je snadná. Sypké suroviny prosejte na vál, přidejte ostatní ingredience a vypracujte těsto, které necháte odpočinout v chladu. Těsto vyválejte v tenkou placku a vykrajované tvary pečte zhruba 8 až 10 minut dorůžova v troubě při teplotě 180 °C. Z uvedeného množství surovin upečete 50 anýzků.

5

Skořicové vánoční cukroví ─ skořicové čtverečky nebo hvězdičky
Babiččin recept na skořicové čtverečky. 45 kusů skořicových čtverečků připravíte z dvou a půl hrnku hladké mouky, jednoho hrnku moučkového cukru, z loupaných mandlí, 1 lžičky mleté skořice, 125 g másla, jednoho vejce, šťávy a kůry z 1 citronu, ovocné zavařeniny na slepování skořicových čtverečků a 50 g čokolády na vaření. Nezapomeňte také na lískové ořechy. Začněte tím, že mouku promícháte s cukrem, mandlemi a skořicí. Po přidání másla, vejce, citronové kůry a citronové šťávy vypracujte těsto. Skořicové čtverečky vykrajujte ze 4 mm silného pováleného těsta. Plech si vyložte pečicím papírem, skořicové čtverečky pečte při 180 °C asi 10 minut. Spojte ovocnou zavařeninou a nakonec ozdobte rozteklou čokoládou a lískovým oříškem.

6

Boží milosti
Boží milosti ─ to je název pro vánoční cukroví v podobě dozlatova usmažených uzlíků obalených v moučkovém cukru. Pro jejich přípravu je ideální 1 vejce, 80 g másla, 20 g rumu, 40 g 12% smetany, 1 lžičku prášku do pečiva, dále pak cukr krystal 80 g, 300 g hladké mouky, citronová kůra, moučkový cukr a tuk na smažení. Do rozpuštěného a vychladnutého másla přidáme vejce, cukr, smetanu a rum a spolu s citronovou kůru vyšleháme, postupně vešleháme mouku a prášek do pečiva. Z dobře propracovaného a vyváleného těsta nakrájejte malé proužky, které zauzlíte a usmažíte v horkém tuku. Nakonec obalíte do moučkového cukru a necháte vychladnout.

7

Babiččino staročeské linecké
Připravte si 250 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 130 g másla, 1 vejce, kůru z půlky citronu, 1 sáček vanilkového cukru a višňovou marmeládu. Z těchto surovin na babiččino staročeské linecké vypracujte těsto (kromě marmelády), vyválejte a vykrajujte v něm různé tvary lineckého. Pamatujte na to, že jedna vykrajovaná půlka bude mít plný tvar, do druhé vykrojíme ještě malé kolečko uprostřed. Pečte čtvrt hodiny a po vychladnutí spojte marmeládou.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.567565
Average: 4.6 (37 votes)