Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct větrníčky se slanou náplní | recept z odpalovaného těsta

Jak upéct větrníčky se slanou náplní | recept z odpalovaného těsta

Větrníčky se slanou náplní | recept. Dnes přinášíme tip na větrníčky z odpalovaného těsta se slanou náplní. Jsou vždy vítaným zpestřením pohoštění, pochutná si na nich každý, nejenom ten, kdo nemůže sladké. Těsto je univerzální, plnit ho můžete jakoukoli pomazánkou nebo pěnou podle vlastní chuti. Korpusy lze snadno zmrazit, můžete je napéct do zásoby a plnit podle potřeby. Rozmrznou bleskově.

Co je potřeba

Těsto:

  • 250 ml vody
  • 80 g másla nebo Hery
  • 150 g polohrubé mouky
  • sůl
  • 4 vejce

Náplň:

  • suroviny podle vybrané náplně – viz článek
1

Jak začít s přípravou odpalovaného těsta

Do nádoby s širším dnem odměřte vodu, osolte polovinou lžičky soli a přidejte tuk. Přiveďte k varu a do vroucí směsi za stálého míchání vsypte mouku. Snižte teplotu a míchejte tak dlouho, až se utvoří koule, která se nebude chytat vařečky ani stěn nebo dna nádoby. Pak odstavte, těsto na větrníčky vařečkou rozprostřete a nechte téměř vychladnout.

odpalované těsto
2

Dokončení těsta – zašlehání vajec

Těsto na větrníčky přendejte do jiné nádoby, tentokrát je výhodné, bude-li hlubší. Vyšší okraje hrnce zamezí případnému znečištění okolních prostor. Po jednom kuse zašlehejte za pomoci kuchyňské techniky do těsta všechny 4 vejce. Další vejce přidávejte až tehdy, je-li předchozí dobře zašlehané. 

odpalované těsto dokončení
3

Jak větrníčky upéct a připravit k plnění

Těsto na větrníčky zdobičkou nastříkejte na plech pomazaný tukem a vkládejte do předem vyhřáté trouby na 250 °C. Při této teplotě je nechte několik minut,  odpalované těsto se zvedne do výšky, pak teplotu snižte na 200 °C a větrníčky dopečte. Troubu během pečení neotvírejte, pečivo by kleslo. Upečené kousky přeložte na mřížku a nechte vychladnout. Studené rozkrojte pilkovým nožem a naplňte podle chuti.

Slané pohoštění můžete také upéct z listového těsta, má výhodu, že pečivo je upečené během chvilky a náplně mohou být také slané i sladké.

odpalované větrníčky na plechu
4

Čím větrníčky naplnit

Tipy na náplň

  • Sýrová náplň

180 g změklého másla, 120 g taveného sýra, 200 g strouhaného tvrdého sýra, 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř. Vše vyšlehat.

  • Náplň s Nivou

150 g měkkého tvarohu, 100 g majolky, 100 g Nivy, 1 cibule, 4 lžíce piva, sladká paprika. Vyšleháme dohromady.

  • Křenová náplň

200 g strouhaného tvrdého sýra, 100 g křenu (i méně), ušlehaná smetana ze 125 ml, sůl. Vše promíchat.

Jak upéct větrníčky se slanou náplní | recept
5
  • Salámová se sýrem

 200 g strouhaného eidamu, 100 g salámu (např. Vysočina), 200 g másla, sůl, mletý pepř, lžíce hořčice. Vše vyšlehat.

  • Papriková

250 g měkkého tvarohu, 50 g másla, 2 červené papriky, chilli paprička, sůl, několik lžic smetany podle potřeby. Vše umixovat.

  • Ořechová

100 g mletých vlašských ořechů, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 200 g másla, 3 stroužky česneku, sůl. Vše vymíchat.

Jestliže jste si nevybrali, další recepty neleznete na této stránce: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-ruzne-druhy-slanych-kremu.html

 

Jak upéct větrníčky se slanou náplní | recept
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.