Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct vinnou klobásu s cibulí, houbami, kyselým zelím a pivem | recept

Jak upéct vinnou klobásu s cibulí, houbami, kyselým zelím a pivem | recept. Recept na netradiční úpravu bílé vinné klobásy pochází z polské kuchyně. Podobně pečená klobása (se zelím) se připravuje i u nás, hlavně na Velikonoce. U našich sousedů k zelí přidávají cibuli, sušené houby a pivo. Je to vydatný a chuťově zajímavý pokrm, ke kterému stačí jako příloha krajíc chleba.

Co je potřeba

  • 1 kg vinné klobásy
  • 8 cibulí
  • 500 g kysaného zelí
  • hrst sušených hub
  • 250 ml světlého piva
  • 4 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • lžíce krupicového cukru
  • sůl
  • mletý pepř
  • sádlo na orestování cibule
1

Cibuli nakrájejte na proužky a na rozehřátém sádle ji restujte do sklovita. Pak do pánve přidejte krupicový cukr a nechte cibuli zkaramelizovat. Cibulku míchejte a dejte pozor, abyste ji nepřipálili, zhořkla by. Jakmile má světlou karamelovou barvu, pánev odstavte.

2

Karamelizovanou cibulku promíchejte s hrstí předem namočených sušených hub a rozprostřete ji do pekáče nebo zapékací misky. 

3

Bílou klobásu stočte do čtyř spirál. Propíchněte je špejlí, aby při pečení a obracení držely tvar (viz ilustrační fotografie). Klobásy položte na cibuli s houbami a okořeňte pepřem a solí.

4

Jako poslední vrstvu rozložte kysané zelí. Zelí nesmí zakrývat klobásy, ale musí být rovnoměrně rozprostřené po celé ploše. Do zelí zastrčte bobkové listy a nové koření. Vše zalijte pivem a pečte při teplotě 200 °C. Během pečení klobásy otočte, aby byly opečené z obou stran. Asi za 40 minut bude jídlo hotové.

5

Na talíře každému strávníkovi dejte trochu zelenino-houbové směsi a položte spirálu z klobásy. Nezapomeňte z ní vyjmout špejli. Podávejte s chlebem. Dobrou chuť!

6

Tip:

Vinná klobása je výborná také zapečená ve smetaně s křenem. Stejným způsobem jako v předešlém postupu z klobásy udělejte spirály. Ve 250 ml smetany ke šlehání rozmíchejte 2 lžičky hladké mouky a sůl. Do pekáčku položte klobásy, zalijte smetanovou směsí a povrch smetany posypte jemně strouhaným křenem podle toho, kolik snesete.

7

Zapékejte v troubě při teplotě 200 °C, po zčervenání klobás je obraťte a opečte i z druhé strany. Během přípravy smetana zhoustne. Vše bude hotové asi za 30 – 35 minut. 

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články