Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit hrachovou polévku | recept

Jak uvařit hrachovou polévku | recept. Hrachová polévka je hustá, krémová a není třeba mouka na zahuštění. Hustotu docílíte rozmixováním části hrachu a zeleniny. Polévku lze připravit ze zeleného i žlutého hrachu, s přídavkem sušených hub nebo uzeného masa, vše podle vlastní chuti. V některých rodinách se hrachová polévka podává ke štědrovečerní večeři místo tradiční rybí.

Co je potřeba

  • 400 g hrachu
  • 1,5 l vody
  • 1 menší cibule
  • 1 mrkev
  • malý kousek celeru
  • 3 stroužky česneku
  • majoránka
  • sůl
  • bobkový list
1

Den předem hrách propláchněte, zalijte studenou vodou a nechte ho, nejlépe přes noc, nabobtnat. Druhý den hrách uvařte do poloměkka (s vodou, ve které se namáčel). Přidejte k němu do hrnce bobkový list, mrkev, cibuli a celer. Nesolte, luštěniny se solí až uvařené. Hrách během varu pokud možno nemíchejte, stačí hrncem potřást. 

2

Část téměř měkkého hrachu i se zeleninou rozmixujte na kaši a vraťte do hrnce. Zbývající kuličky nechte celé. Okořeňte prolisovaným česnekem a uvařte doměkka. Polévku nemusíte zahušťovat moukou, je dost hustá díky mixovanému hrachu.  Na závěr ochuťte solí a majoránkou

3

Polévku můžete obohatit kousky uzeného masa nebo slaniny. Nakrájené maso opražte nasucho v pánvi a do polévky přidejte společně s mixovaným hrachem. 

Polévku podávejte s kostičkami opečeného pečiva a na ozdobu můžete do talíře přidat hrst zeleného mraženého hrášku.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.