Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit indické cizrnové kari s kokosem | recept

Jak uvařit indické cizrnové kari s kokosem | recept

Jak uvařit indické cizrnové kari s kokosem | recept. Souznění pikantního a výrazně aromatického indického koření s lahodným kokosovým mlékem je opravdu jedinečné. Jen s ním dokážete obyčejná drcená rajčata přeměnit v pokrm plný chutí, který ve spojení s cizrnou je i pokrmem poměrně vydatným.

Co je potřeba

  • 1 konzerva sterilované cizrny
  • 1 konzerva sterilovaných drcených rajčat
  • 1 konzerva kokosového mléka
  • 2 lžíce oleje
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 2 lžičky kari
  • 1 lžička koření Garam masala
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • sůl a pepř dle chuti
  • na ozdobení hrst kokosových lupínků (lze vynechat)
1

V hlubší pánvi či v hrnci na rozpáleném oleji orestujte na klínky nakrájenou cibuli, na kousky nasekaný česnek a najemno nastrouhaný zázvor.

Jak uvařit indické cizrnové kari s kokosem | recept
2

Jakmile se suroviny rozvoní a lehce zezlátnou, přidejte k nim kari a garam masalu. Společně za stálého míchání přibližně dvě minuty opékejte.

Jak uvařit indické cizrnové kari s kokosem | recept
3

Kořeněný základ zalijte drcenými rajčaty a dohromady s kokosovým mlékem pod pokličkou na mírném ohni 15–20 minut povařte. Dle chuti osolte a opepřete.

Jak uvařit indické cizrnové kari s kokosem | recept
4

Poté směs rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

Jak uvařit indické cizrnové kari s kokosem | recept
5

Na závěr do hrnce přisypte scezenou cizrnu a nasekaný koriandr. Nyní už jen chvilku prohřejte. Stačí asi tak 10 minut, jelikož konzervovaná cizrna je měkká sama o sobě.

Hotové kari můžete pro doladění chuti na talíři posypat kousky sušeného kokosu či lístky čerstvého koriandru.

Pokrm si nejlépe vychutnáte s basmati rýží či kuskusem, ovšem pita chleba či tortilla je jako příloha rovněž excelentní.

Jak uvařit indické cizrnové kari s kokosem | recept

Tipy

Na závěr můžete do směsi spolu s cizrnou a koriandrem přidat i lístky čerstvého špenátu, které hotovému kari dodají velice zajímavý a příjemný nádech. Výslednou chuť také podtrhnete, pokud již naservírované kari pokapete troškou limetkové šťávy.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.