Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit pórkovou polévku se slunečnicovými semínky | recept

Pórková polévka se slunečnicovými semínky | recept. Polévky můžete konzumovat nejen jako první chod oběda, ale výborné jsou i jako teplá večeře. Při jejich přípravě celkem snadno zpracujete nejrůznější zeleninu, kterou tak nenápadně prosadíte do jídelníčku především menších strávníků. Pro rozmanitost stačí zaměnit nebo přidat jednu nepříliš typickou surovinu a jednoduše tak vytvoříte netradiční chuť tradiční polévky. Receptů na pórkovou polévku je obrovské množství. Následující recept nabízí jednoduchou a velice rychlou variantu. Vedle klasických surovin, jako je kromě pórku kořenová zelenina a cibule, pak polévce dodají jiný chuťový rozměr slunečnicová semínka (ještě lepší je kombinace se semínky dýňovými). Díky ovesným vločkám je polévka nutričně bohatší a tedy i sytější, skvěle vás zahřeje na těle i na duši v chladných zimních dnech.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 1 pórek
  • 1 cibuli
  • 1 mrkev
  • 1 menší petržel
  • kus celeru (dle chuti)
  • hrst ovesných vloček
  • hrst slunečnicových semínek (případně kombinace s dýňovými)
  • cca 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl, pepř, sušený libeček a petržel
  • pečivo nebo krutony k podávání
1

V prvním kroku zbavíme cibuli slupky a nakrájíme ji najemno. V hlubším hrnci rozehřejeme polovinu oleje a cibuli na něm necháme zpěnit.

2

Mezitím si očistíme a pečlivě omyjeme pórek, vybírejte menší nebo středně velké kusy, mají lepší chuť, než ty příliš přerostlé. Poté pórek podélně rozřízneme a pak nakrájíme na plátky. Dále si připravíme ostatní zeleninu, všechnu oloupeme a nakrájíme na kostičky.

3

Když je cibule zpěněná, přihodíme pórek, ostatní zeleninu a hrst ovesných vloček a necháme společně opékat. Případně můžeme přidat trochu oleje, pokud by se nám zelenina přichytávala.

4

Máme-li vločky a zeleninu opečené, zalijeme je vodou, aby byly všechny suroviny ponořené, a směs přivedeme k varu. Mezitím si opražíme semínka nasucho na pánvi. Ale je třeba je často promíchávat a stáhnout z plamene, když se začnou zbarvovat. Velice snadno se totiž připálí.

5

Jakmile je zelenina měkká, osolíme ji a opepříme, nasypeme trochu sušeného libečku a petržele. Zvláště se sušeným libečkem musíme opatrně, je velice aromatický, nejdříve ho přidáváme jen špetku a po ochutnání můžeme množství případně zvýšit. Do polévky nasypeme asi dvě třetiny opražených semínek. Polévku rozdělíme na talíře, posypeme zbylými semínky a podáváme.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit pórkovou polévku | recept
Pórková polévka | recept. Polévky jsou důležitým doplňkem jídelníčku. Základem všech polévek, až na výjimky, jsou vývary. Polévky dělíme na čiré, zadě…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.