Přejít k hlavnímu obsahu

Jak v sezóně upéct svěží jogurtový koláč s jahodami a rebarborou

Jak v sezóně upéct svěží jogurtový koláč s jahodami a rebarborou

Svěží sezonní rebarbora, která zdobí tento nadýchaný jogurtový koláč z máslově jemného a jogurtem zvláčněného těsta, dodá upečenému koláči patřičný svěží tón a delikátně tak doplní sladké jahody zakomponované v jogurtovém těstě.

Co je potřeba

S uvedeným množstvím upečete tento svěží koláč na plechu o velikosti 20×30 cm.

  • 120 g másla pokojové teploty
  • 180 g krupicového cukru
  • 3 vajíčka
  • 200 g smetanového bílého jogurtu
  • 2 lžičky vanilkového aroma
  • 300 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • + 300 g očištěné rebarbory
  • + 1 konzerva kompotovaných jahod (ideálně však 150 g čerstvých jahod)
1

Podstatou tohoto nadýchaného, svěže laděného a jogurtového koláče ze sezónní rebarbory a jahod je dobře vyšlehaný máslový základ. Proto tedy ze všeho nejdříve vyšlehejte do jemné bělavé pěny máslo pokojové teploty s krupicovým cukrem.

vyšlehání másla a cukru do máslově jemné bělavé pěny
2

Do máslové pěny poté vešlehejte jedno vajíčko po druhém, přičemž po přidání posledního vajíčka zvyšte výkon šlehače na nejvyšší otáčky, aby byl upečený rebarborový koláč patřičně nadýchaný.

přidání vajíček
3

Máslový základ nyní už jen metličkou promíchejte se smetanovým jogurtem a současně provoňte vanilkovým aroma.

vmíchání smetanového jogurtu a provonění základu vanilkovým aroma
4

Ve větší míse pak promíchejte sypké složky rebarborového koláče, tedy mouku s práškem do pečiva.

promísení sypkých složek rebarborového koláče
5

Sypkou směs následně důkladně propracujte s jogurtovo-máslovým jemným základem.

zapracování sypké složky do jogurtově vlahého základu
6

Do hladkého jogurtového těsta na závěr opatrně vmíchejte rozpůlené, dobře okapané jahody.

doplnění jogurtového těsta jahodami
7

Vláčné jogurtové těsto s jahodami pak urovnejte na plech s vyššími okraji, který jste si předem vyložili pečicím papírem a zasypte očištěnou, na kousky nakrájenou sezónní rebarborou.

Takto připravený rebarborový koláč s jahodami vložte do předehřáté trouby a při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) pečte 45–50 minut.

Po upečení nechejte, v tuto chvíli již nadýchaný, koláč s rebarborou a jahodami vychladnout a poté si s chutí vychutnejte jeho svěží tón.

urovnání vláčného těsta na plech a obohacení koláče sezónní rebarborou

Tipy

  • Pro ještě delikátnější chuť tohoto svěžího, jogurtového rebarborového koláče nahraďte 70 g hladké mouky najemno umletými mandlemi či mandlovou moukou. Právě mandle se totiž s jahodami a rebarborou dokonale snoubí. V případě, že do jogurtově vlahého těsta zapracujete mandlovou mouku či mandle, pak vřele doporučuji posekanými mandlemi rebarborový koláč před pečením ještě posypat. Jednak tím umocníte celkový mandlový tón a jednak upečený koláč s kousky křupavých mandlí krásně vypadá.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články