Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct brambory s vejci, špenátem a sýrem | recept z jedné pánve

04. Červen 2021

Jak zapéct brambory s vejci, špenátem a sýrem | recept z jedné pánve. Recept na zapečené brambory se špenátem, vejci a sýrem je určen nejen vegetariánům. Pokrm je vydatný a dobře nasytí i bez masa. Výhodou je, že k přípravě stačí minimum nádobí a kuchyňských pomůcek. Čerstvé špenátové listy se mohou teď na jaře nahradit mladými vrcholky kopřiv, ředkvičkovými listy, mladou bršlicí a jinými bylinkami. To jen tak na okraj pro kuchyňské experimentátory. Nám ostatním plně postačí špenát ze zahrádky nebo obchodu.

Co je potřeba

  • 8 ks velkých brambor
  • 300 g špenátových listů
  • 6 vajec
  • trochu mléka nebo smetany
  • máslo na vymazání misky
  • sůl
  • mletý pepř
  • trochu sušeného mletého zázvoru
  • volitelně česnek
  • 100 g tvrdého sýru
1

Uvařené brambory nakrájejte na stejně silné plátky a rozložte je na dno a boky pekáčku. Pekáček předem potřete rozpuštěným máslem. Brambory osolte. 

2

Špenátové listy přeberte, odstraňte poškozené listy a zkraťte řapíky. Omyjte pod proudem vody a nechte důkladně okapat. Listy zbavené vody rozprostřete na brambory a posypte mletým pepřem a zázvorem. Podle chuti můžete okořenit rozetřenými stroužky česneku.

3

Na vrstvu špenátu položte plátky ze čtyř vajec uvařených natvrdo. Vejce osolte a zakryjte zbylými  bramborami.

4

V malém množství mléka nebo smetany rozšlehejte 2 vejce se solí. Zalijte jimi obsah pekáčku a povrch posypte strouhaným sýrem. Nechte zapéct při 200 °C dozlatova. Hotový pokrm před krájením nechte chvilku zchladnout, porce se pak nebudou rozpadat, zachovají si tvar.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.