Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct ořechovo-jablečné máslové šátečky | recept

Jak upéct ořechovo-jablečné máslové šátečky | recept. Šťavnatá nádivka z podušených, lehce oslazených jablek a intenzivních ořechů, která je elegantně uchycena do lahodného a mimořádného vláčného těsta obohaceného o zakysanou smetanu, je ve výsledku okouzlujícím šátečkem s neméně okouzlující chutí.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete přibližně 100 malých šátečků

Na máslové těsto:

  • 280 g hladké mouky
  • 40 g Solamylu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 100 g másla pokojové teploty
  • 40 ml oleje
  • 70 g tučné zakysané smetany
  • 1 vajíčko

Na ořechovo-jablečnou nádivku:

  • 2 menší jablka
  • 70 g mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

 moučkový cukr na závěrečné posypání

1

Veškeré suroviny potřebné na těsto zpracujte do výrazně měkkého, soudržného a nelepivého bochánku a odložte jej alespoň na hodinu vychladit do lednice.

2

V mezidobí oloupejte jablka, nahrubo nastrouhejte a na suché pánvi je společně s cukrem a skořicí chvíli poduste. Stačí cca 2 minut.

3

V horké pánvi je pak promíchejte s mletými ořechy a nechejte chladnout.

4

Z odleželého těsta na lehce pomoučeném válu vyválejte plát 2–3 mm silný a vykrajujte menší kolečka (ideálně o průměru 4–5 cm).

5

Na plechu vyloženém pečicím papírem do středu každého kolečka naneste trochu zchladlé nádivky. Opravdu ji dávejte jen malinko, jen tak na špičku lžičky, aby šly šátečky pohodlně vytvořit.

6

Vyčnívající okraje koleček pak uprostřed spojte prsty a dobře k sobě přitiskněte, aby se během pečení šátečky nerozjely.

Pečte do lehkého zrůžovění v předem vyhřáté troubě při 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) cca 12 minut.

7

Ihned po vytažení z trouby upečené šátečky ještě na plechu vydatně poprašte moučkovým cukrem, nechejte přibližně minutku odpočívat a pak je z plechu sejměte.

  • Moučkový cukr na posypání lze provonět skořicí či vanilkou, které zvýrazní chuť nádivky.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články