Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na bleskovou přesnídávkovou bábovku s kakaem | recept

Jak na bleskovou přesnídávkovou bábovku s kakaem | recept. Jeden z nejoblíbenějších moučníků v mnoha domácnostech tentokrát upečený ze špaldové mouky, tmavého kakaa a poctivé dávky jemné přesnídávky. V dokonalé souhře se pak vše zaslouží o nesmírně vláčnou, výrazně tmavou a chuťově dokonalou bábovku.

Co je potřeba

K odměřování použijte 250 ml hrnek

  • 2,5 hrnku celozrnné špaldové mouky
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • ½ hrnku tmavého kakaa
  • ½ hrnku olivového oleje
  • 2 hrnky jablečné přesnídávky či jablečného pyré

(množství odpovídá 3–4 skleničkám klasické dětské přesnídávky)

  • 2 vajíčka
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku soli
1

Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, kakao, jedlou sodu i sůl.

2

V druhé míse prošlehejte tekuté složky těsta, kterými jsou olej, vajíčka a přesnídávka či pyré.

Nápaditě můžete příchuť přesnídávky obměnit a upéct tak bábovku s meruňkovým, broskvovým či jahodovým laděním.

3

Nyní tekutou směs vmíchejte do sypké a důkladně propracujte.

4

Lité hladké těsto poté přesuňte do dobře vymazané a vysypané bábovkové formy (silikonovou stačí jen lehce vytřít olejem) a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 55–60 minut dle výšky těsta. Před vytažením z trouby raději upečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do středu těsta. Pokud vytáhnete špejli suchou, bábovka je upečená.

Lahodně voňavou a krásně tmavou bábovku nechejte ve formě zcela vychladnout, poté pohodlně vyklopte a servírujte jen tak, nebo můžete nakrájené kousky lákavě ozdobit šlehačkou.

  • Pro umocnění jablečného nádechu, přidejte do těsta na úplný závěr i jedno nahrubo nastrouhané jablko.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.