Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na lilkové čatní s rajčaty a česnekem

Jak na lilkové čatní s rajčaty a česnekem. Čatní je kořeněná sladko-kyselá směs marmeládové konzistence, která je úžasná snad k čemukoliv. Tato pikantnější verze podle následujícího receptu, plná lilků, rajčat, cibule a česneku, skvěle doplní jak grilované maso, tak sýr, ale i osmažené topinky.  A když se k tomu přidá jedno vychlazené pivo, je to dokonalá kombinace.

Co je potřeba

  • 1 kg lilků (2 větší lilky)
  • sůl na vypocení lilků
  • 1/2 kg rajčat
  • 1/2 kg červené cibule
  • 7-8 stroužků česneku
  • 1 lžíce jablečného octa (lze i vinný)
  • slunečnicový olej
  • čerstvé či sušené chilli
  • uzená paprika
  • sůl
  • mletý pepř (čerstvě drcený lépe)

 

1

Omyté lilky nakrájejte na kostky o hraně přibližně 2,5 cm a v míse je promíchejte s dostatečným množstvím soli. Nechejte je alespoň půl hodiny vypotit. Lilky díky tomu při opékaní nenasají tolik oleje, kterého je v tomto případě zapotřebí poměrně dost.

2

V mezidobí se pusťte do přípravy rajčat. Ty můžete buď jen pokrájet na stejně velké kostky jako lilek, nebo je před krájením ještě oloupat. Sloupnutí rajčat je chvilková záležitost a oceníte ho při následné konzumaci. V čatní nebudou rajčatové slupky, které se v průběhu dušení od rajčat oddělí. (Ke stáhnutí slupky stačí rajčata na spodní části nakrojit do kříže, na několik vteřin ponořit do vroucí vody, následně zchladit a ostrým nožem slupku sloupnout).

3

Zbývá už jen připravit cibuli a česnek. Cibuli nasekejte nadrobno a česnek na plátky.

4

Ve vyšší vrstvě oleje nechejte v hrnci zesklovatět cibuli. S olejem opravdu nešetřete, společně se solí slouží jako konzervant pro uskladnění.

5

Jakmile cibule začne zlátnout, přidejte osušené lilky a ze všech stran je opečte.

6

V dalším kroku přidejte česnek s rajčaty, chilli, pepř a hojně osolte. Za občasného promíchání duste doměkka přibližně 30 minut s tím, že pokud se lilky decentně rozvaří, není to absolutně na škodu. Zpočátku duste přiklopené a po cca 15-20 minutách hrnec odkryjte.

7

Do povařené směsi přidejte jablečný ocet, uzenou papriku pro dodání kouřového nádechu (alespoň 2 lžičky), opět opepřete a osolte. V této fázi můžete čatní doladit i nasekanou čerstvou bylinkou. Skvěle se hodí koriandr, petržel či tymián.

8

Vše společně několik minut za stálého míchání na mírném ohni prohřejte. Horké rozdělte do vroucí vodou vypláchnutých sklenic a pevně zavíčkujte. Nechejte vychladnout při pokojové teplotě, a poté je alespoň na týden uložte rozležet do chladu.

Hotové čatní lze vylepšit a zjemnit sladkým kečupem nebo bílým jogurtem a podávat jako dip.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.