Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit teplý lilkový salát s Tahini dresinkem | recept

Jak připravit teplý lilkový salát s Tahini dresinkem | recept. Úžasný teplý salát s orientálním laděním -  právě v této oblasti je lilek doslova hvězdou. V tomto salátu zazáří ve své pečené podobě, kdy ve spolupráci s  pečenou červenou cibulí a netradičním jogurtovým dresinkem s Tahini pastou vytvoří přímo hvězdný blízkovýchodní chuťový zážitek.

Co je potřeba

Suroviny:

  • 1 větší lilek
  • 2 červené cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • drcený pepř a sůl dle chuti
  • 4 snítky čerstvého tymiánu či rozmarýnu

Dresink:

  • 100 g řeckého jogurtu (Selského, Hollandia…)
  • 1 lžíce sezamové pasty Tahini
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
1

Lilek omyjte a nakrájejte na větší kostky či půlměsíčky. Těch dosáhnete, pokud lilek podélně rozpůlíte, vzniklou půlku (lodičku) rozříznete opět podélně na dvě menší části a každou z nich překrojíte ještě jednou. Pak už dlouhé měsíčky jen příčně nasekáte na větší kousky. Stejně nakrájejte i cibuli.

2

Zeleninu vložte do pekáčku s pečicím papírem, pokapejte olejem, přidejte sůl a drcený pepř. Důkladně promíchejte, aby se každý kousek zeleniny ve směsi oleje a koření obalil.

3

Na závěr posypte lístky tymiánu či rozmarýnu.

4

Pečte v předem vyhřáté troubě při 200 ˚C přibližně 30 minut.

5

Během pečení si připravte dresink. V misce prošlehejte jogurt, sezamovou pastu Tahini, citronovou šťávu a prolisovaný stroužek česneku.

6

Z pečené zeleniny odstraňte snítky tymiánu či rozmarýnu. Teplou zeleninu  lehce přelijte dresinkem. Podávejte jako předkrm nebo lehkou večeři, třeba s pita chlebem. Salát lze vylepšit vařenou zelenou čočkou, získáte velmi chutnou a sytou obměnu. Čočku uvařte běžným způsobem a ještě teplou ji promíchejte  s lilkovou směsí.

Pro ještě větší autentičnost kuchyně blízkého východu přidejte před pečením k soli a pepři i mletý nebo drcený římský kmín. 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.