Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct lilek plněný zeleninou | recept

Jak zapéct lilek plněný zeleninou | recept. S tímto receptem zjistíte, že je někdy opravdu příjemné jídelníčku odlehčit a klasické masové náplně se vzdát. Taková dokonale ochucená, pestrá a smetanovým sýrem zjemněná zeleninová směs je coby náplň do lilkových lodiček přímo excelentní. Spolu s čerstvou bagetkou  tak snadno vykouzlíte rychlý a zdravý oběd či večeři.

Co je potřeba

  • 1 menší lilek
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 1 malá plechovka sterilované kukuřice
  • 2 plné lžíce smetanového sýru (žervé, lučina či i pomazánkové máslo)
  • 1-2 lžičky sušeného oregana (čerstvé je samozřejmě lepší)
  • sůl a pepř
  • 50 g strouhaného sýru výraznějšího typu (cheddar, gouda)

 

 

1

Lilek podélně rozkrojte na dvě poloviny a vnitřek vydlabejte.  Zbyde vám slupka spolu s přibližně centimetrovou dužinou, tu nevyhazujte, budete ji potřebovat.

 

2

V pánvi na rozpáleném oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli spolu s prolisovaným česnekem.

3

Jakmile cibule lehce zezlátne, přidejte nasekaný vnitřek lilku a nechejte zavadnout.

4

Do pánve pak přidejte scezenou kukuřici a na malé kostičky nakrájenou papriku. Několik minut vše dohromady opékejte.

5

V závěru zjemněte smetanovým sýrem a ochuťte oreganem, solí a pepřem. Po rozpuštění sýru máte náplň hotovou.

6

Směsí naplňte vydlabané lilky.

7

Přendejte je na plech či pekáč vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (v horkovzdušné troubě při 160 °C) cca 35 minut. Po tuto dobu pečte lilky přikryté (alobal je ideální).

8

Poté odkryjte a posypejte nastrouhaným sýrem. Vrstvu sýra (množství) zvolte dle své chuti. Máte-li rádi sýr, určitě si ho dopřejte více.

9

Odkryté pak při stejném teplotě dopékejte dalších 5-10 minut. Sýr se rozteče a lilky by měly být tak akorát měkké, nerozbředlé.

 

10

Upečené lilkové lodičky si nejlépe vychutnáte s čerstvou bagetou či rozpečeným toastem. Pokud vám ale nevadí trocha práce navíc a chcete zajistit o něco výživnější oběd, plněné lilky podávejte s opečenými bramborami, či s hranolkami.

Do náplně můžete  přidat i jinou zeleninu, např.rajče nakrájené na kousky nebo plátky žampionů. Rovněž se nemusíte striktně držet oregana, s lilkem se dobře doplňuje třeba tymián. Libovolně zaměňovat můžete i sýry.

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.