Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na malinové gazpacho | recept

Malinové gazpacho | recept. Gazpacho je španělská studená polévka. Existuje mnoho variant, jejichž základem bývají vyzrálá rajčata. Podle následujícího receptu si připravíte netradiční gazpacho, jehož hlavní složkou jsou maliny, které jsou doplněny klasickými rajčaty. Princip gazpacha spočívá v tom, že zeleninu (v našem případě zeleninu a ovoce) marinujete alespoň den v zálivce z oleje a octa. Když se zelenina nasaje, je třeba ji rozmixovat. Tato studená polévka se může podávat samotná či místo salátu. Skvělá je i jako osvěžující doplněk grilovačky.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 250 g malin
  • 2 rajčata
  • 1 menší zelenou papriku
  • ½ okurky hadovky
  • hrst bazalky + na ozdobu
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci vinného octa na zakápnutí
  • sůl a pepř
1

V prvním kroku si propereme maliny. Vhodíme je do cedníku a ten položíme na větší nejlépe uzavíratelnou mísu. Vařečkou nebo lžící maliny trochu pomačkáme, aby pustily šťávu. Šťávu přelijeme do malé mističky a pomačkané maliny přendáme do oné uzavíratelné mísy.

2

Okurku oloupeme a papriku zbavíme semínek, z rajčat sundáme stopky a všechnu zeleninu nakrájíme na kusy, nemusí být příliš malé, polévka se pak bude mixovat. Nakrájenou zeleninu přidáme k malinám.

3

K připravené šťávě z malin přilijeme olej a ocet, přisypeme sůl a pepř a prošleháme metličkou. Zálivkou přelijeme ovoce a zeleninu, promícháme a mísu uzavřeme. Necháme marinovat do druhého dne v lednici.

4

Následujícího dne vyjmeme mísu z chladničky. Bazalku opereme, asi 3 nebo 4 lístky odložíme stranou na pozdější dozdobení. Zbytek bazalky nasekáme na menší kusy, přisypeme k zelenině. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka, osolíme a opepříme podle chuti. Ozdobíme celými lístky bazalky. Podáváme jako studenou polévku či místo salátu.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články