Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na salát s bramborami, sušenými rajčaty a vajíčkem

Bramborový salát je sice neodmyslitelně spjat více se zimním obdobím, ale pokud ho trochu odlehčíte, případně ozvláštníte jinými kombinacemi ingrediencí, určitě jím nepohrdnete ani v teplejších částech roku. Následující recept se kromě brambor skládá ještě ze sušených rajčat, které dodají salátu lehkou nakyslost a příjemně ho dochutí i olej, v němž jsou naložena. Dále jsou podstatnou složkou vejce, díky jarní cibulce získá salát na svěžesti a křupavosti. A nesmí chybět ani česnek, díky němuž bude salát řízný. Na zálivku stačí použít klasické ingredience a trochu si pohrát s čerstvými bylinkami, případně postačí i sušené. V případě následujícího receptu není co zkazit, tudíž je vhodný i pro naprosté začátečníky. Navíc můžete pokaždé lehce pozměnit nebo přidat některé ingredience a pokaždé vám tak vznikne jiný salát.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

 

4 brambory

1/2 skleničky sušených rajčat

2 vejce

1 jarní cibulka

1 stroužek česneku (nemusí být)

 

Na zálivku budete potřebovat:

2 lžíce oleje ze sušených rajčat

1 lžíce vinného octa

sůl a pepř na dochucení

čerstvé bylinky dle chuti

hrst dýňových nebo slunečnicových semínek

1

V prvním kroku si uvaříme brambory ve slupce doměkka. Následně je necháme zcela zchladnout. Klidně je uvařte den dopředu a uložte v chladu. Uvařené brambory oloupeme a přeřízneme na poloviny a ty nakrájíme na plátky. Případně na jiné tvary, ale určitě větší než při přípravě klasického bramborového salátu. Sušená rajčata vyjmeme z oleje, ten nevyléváme. Rajčata osušíme, papírovou utěrkou z nich odsajeme přebytečný olej. Následně je nakrájíme na proužky. Brambory s rajčaty nasypeme do mísy a promícháme. Vejce uvaříme natvrdo a necháme je také úplně vychladnout. Následně je překrojíme na půl a opět nakrájíme na plátky.

2

Přidáme do mísy. Jarní cibulku očistíme a nasekáme ji na tenké plátky. Česnek zbavíme slupky a následně ho prolisujeme do mísy, přisypeme jarní cibulku a všechno důsledně promícháme. Odložíme do ledničky krátce odležet. Přidáme do mísy. Jarní cibulku očistíme a nasekáme ji na tenké plátky. Česnek zbavíme slupky a následně ho prolisujeme do mísy, přisypeme jarní cibulku a všechno důsledně promícháme. Odložíme do ledničky krátce odležet. V dalším kroku si přichystáme zálivku. V menší misce prošleháme metličkou olej, vinný ocet, ochutíme solí a pepřem. Bylinky propereme a nasekáme nadrobno.

3

Zálivkou přelijeme salát a ještě ho můžeme nechat odležet, klidně i do druhého dne. Poté salát rozdělíme na jednotlivé porce, posypeme dýňovými semínky a podáváme. 

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.